När Ålandstidningen förra sommaren intervjuade Lucas Hermans om den kommande boken hade den ännu arbetsnamnet ”Ro”. Manuset hade just antagits av Bonnierförlaget Bazar och han såg fram emot att få arbeta vidare med texten.
– Det jag hade då var en förstaversion som jag huvudsakligen skrivit på kvällarna efter att barnen hade gått och lagt sig. I dag fattar jag inte riktigt hur jag orkade, säger Lucas Hermans som tog tjänstledigt ett halvår för att kunna satsa helhjärtat på texten.
När boken nu kommer ut har den bytt namn till ”Udda fåglars ö”.
– Det var någon på förlagets marknadsavdelning som påpekade att enordstitlar är svåra. Så jag började fundera ut ett hundratal alternativ som dessutom gärna fick spegla berättelsens komiska sidor.
Ett lätt satiriskt drag i romanen är kulturkrockarna mellan den svenske huvudpersonen Leos tillrättalagda sätt att uttrycka sig och ålänningarnas mer burdusa ordval. Leo gör en slags omvänd kulturresa jämfört med den som åländske Lucas Hermans gjort, som bor i Stockholm och arbetar på SEB:s huvudkontor som innehållskreatör och skribent.
Livskrisande
”Udda Fåglars ö” handlar i korthet om den livskrisande Leo. Han åker till sin nyligen avlidna mormors stuga på Åland för att få perspektiv på tillvaron. Där lär han känna den färgstarka och energiska grannkvinnan Alfrida, som var barndomsvän med hans mormor och hennes syster. Tillsammans börjar de undersöka vad som egentligen hände när systern försvann som tonåring. Någon kropp hittades aldrig och försvinnandet lämnade sår i bygden som fortfarande inte läkt.
– Min första bok ”8 (åtta)” var mer politisk. Jag hade något jag ville säga om manliga hierarkier tidigt i livet. Med den nya boken vill jag mer underhålla. Jag hittade på en rad udda rollfigurer och hade väldigt roligt medan jag funderade över hur de kunde bete sig. Allt var mycket lustfyllt. Det här är mitt popalbum, kan man säga, säger Lucas Hermans och skrattar.
Att det skulle finnas ett mysterium stod klart tidigt.
– Dels är det ett bra sätt att driva berättelsen framåt, dels passade det bra in eftersom huvudpersonen är lite vilsen i livet och behövde något att hålla fast vid.
Panikattacker
Ett allvarligare stråk i berättelsen är de panikattacker som Leo drabbas av när livskrisen fördjupades. En erfarenhet som Lucas Hermans själv haft.
– Men jag ville inte göra panikattackerna till huvudgrejen. Det fick fungera som en grund att bygga berättelsen ifrån. Om att man ibland behöver nollställa och börja om i livet.
Romanens figurer är hopplockade av en rad olika människor han har stött på i livet. Han tror inte att någon verklig människa kommer att känna sig utpekad.
– Men Alfrida har lite av min mormor i sig, hjärtlig, opolerad och rättfram, säger han.
Boken kommer ut den 8 juni och den 17 juni besöker Lucas Hermans Åland och har ett boksläpp på Mariehamns bokhandel.
– Romanen kommer ut som ljudbok också. Roligt nog är det Fred Forsell som är inläsare. Det ska bli spännande att höra honom tolka de olika figurerna.