”I Amerika avliden ålänning.
I Chicago avled den 27 okt. 60 år gammal arkitekten och fabrikören Oskar Constantin Sundblom-Rixson. Den bemärkte ålänningens bild och minnesruna skall senare ingå i bladet.”
Notisen var införd i Ålandstidningen den 17 november 1923. Den utlovade minnesrunan dök dock aldrig upp och denne ålänning som gjorde succé i USA är numera helt bortglömd i sitt hemland. Men i USA lever hans namn vidare då företaget han grundade, Rixson Company, än i dag verkar som en del av Assa Abloy-gruppen. Dessutom delar Oscar C Rixson Foundation, som grundades 1925, årligen ut bidrag till kristet missionsarbete.
I år är det alltså 160 år sedan Oscar Rixsons föddes och 100 år sedan han dog – det är äntligen dags att skriva hans minnesruna.
Oskar Constantin Sundblom föddes i Önningeby den 11 maj 1863. Hans far, Ulric Constantin Sundblom var brofogde i Jomala och hans mor Lovisa Wilhelmina Michaelsdotter kom från Vårdö. Faderns karriär från skomakare till brokarl och senare till patrullslupsvaktmästare och gårdsägare i Mariehamn, är ett exempel på den sociala rörligheten under andra hälften av 1800-talet.
Migrationen till USA var omfattande, särskilt från Bottenvikens och Ålands kust. Ulric Sundbloms söner reste också till Amerika. Carl Johan fick utländskt pass 1879 och tre år senare följde hans 19-årige bror Oskar Constantin efter.
Invandrare sökte sig till regioner där det redan fanns landsmän, i det här fallet finlandssvenskar och svenskar. Storebror Carl bosatte sig i Chicago, där det 1884 bodde nästan 24.000 svenskar. Här fann han också en svensk hustru.
Carl Sundblom ändrade sitt åländska namn till det mer amerikanska Charles Rixson. Oskar gjorde som sin bror och tog samma efternamn. Kopplingen till Åland fanns dock kvar i det nya efternamnet som syftade på fadern i Mariehamn; de var Ulrics söner, förkortat till Rixson.
Det saknas uppgifter som bröderna Rixson för ett par år, men 1887 dyker deras namn oväntat upp i små städer i delstaten Kansas. Oscar beskrivs som arkitekt och brodern Charles som konstruktör. Oscar hade förvärvat yrkeskunskaperna som ritare på en arkitektbyrå i Chicago.
Genom att koppla ihop USA:s öst- och västkuster med järnvägsnätet skapades nya städer längs banan, dit järnvägsbolagen lockade invandrare med reklambroschyrer, även på svenska. Bröderna Rixson såg arbetsmöjligheter och flyttade till den lilla staden Chanute i Kansas, som redan hade en svensk befolkning och till och med en svensk baptistkyrka. Oscar ritade banker och privathus, han vann till exempel Thayers skolbyggnadstävling. Charles Rixson skötte byggandet. Beställare i många byggprojekt var kapten Chatham Ewing. Dennes dotter Mary blev snart Oscars fästmö och senare hans fru.
Även om den unge arkitekten hade gott om arbete i de små städerna i Kansas, Thayer, Chanute, Erie och Howard, var det inte tillräckligt för honom. Oscar Rixson bestämde sig för att avsluta sina studier i Paris. Han skrev in sig på arkitekturinstitutionerna vid Ecole des Beaux-Arts där han studerade i två år. Hans avhandling, en teckning av en lyxig villa, ställdes ut på Parissalongens utställning 1892 och fick ett hedersomnämnande. Det är förmodligen enda gången som en finländsk arkitekts ritningar har visats på Parissalongens utställningar.
Med sitt hedersomnämnande återvände Rixson hösten 1892 till USA på fartyget Etruria. Hans livssituation förändrades dock plötsligt. Affärerna mellan Rixsons klient och hans blivande svärfar Chatham Ewing, hade lett till konkurs och var förmodligen en av orsakerna till dennes för tidiga död 1892. Rixson blev förmyndare för familjen Ewing. Han gifte sig med Mary och det unga paret flyttade till Chicago, där Oscar fick jobb på Daniel Burnhams kontor, stadens mest framgångsrika arkitektbyrå.
Tillsammans med New York var Chicago ett arkitekturcentrum. Oscar såg ut att ha inlett en karriär som framförallt designer av stora byggprojekt som skyskrapor. Men så blev det inte. Han valde en annan väg och började intressera sig för de metalldelar som behövs i byggnader, som olika sorters handtag och gångjärn. Han uppfann och patenterade metallartiklar och grundade 1900 företaget Rixson & Co för att sköta verksamheten.
Det här gjorde honom rik och företaget Rixson & Co är som sagt fortfarande verksamt. Familjen flyttade till New York och byggde ett hus, förmodligen ritat av Rixson själv, i det fashionabla villaområdet Beechmont i New Rochelle. 1903 ritade han ett förlossningssjukhus i New York, som senare revs på grund av gatans breddning.
Oscar behöll kontakten med sina gamla hemtrakter och gjorde ett par Ålandsbesök. Som ödet ville ha det blev han under en hemresa från Europa 1923, sjuk på fartyget, troligen förgiftad av ångor som steg upp från maskinrummet in i hytten. Han dog i Chicago den 27 oktober 1923. Oscar Rixsons fru Mary skrev en bok om sin man: ”Love Story of a Happy Man”. Den berättar om parets romantiska kärlek och makarnas gemensamma kristna övertygelse.
Timo Keinänen