De europeiska kulturmiljödagarna (European Heritage Days) firas av tradition andra veckan i september. Här på Åland uppmärksammas dagarna genom att lyfta fram kulturarvets betydelse för sammanhållning, trygghet, trevnad och grund för en hållbar utveckling, förklarar Mariehamns stads kulturledare Lars Midbjer när han presenterar de kommande programpunkterna.
På stadsbiblioteket visas en skärmutställning om stadsarkitektskontorets förslaget till Grönplan för Mariehamn. Utkastet innehåller bland annat naturinventeringar av olika gröna värden och kulturmiljöer och landskapsanalyser. Man har även via enkäter frågat en mängd stadsbor om deras syn på grönområdenas betydelse och hur de används, berättar landskapsarkitekt Johanna Hagström.
– Bland svaren framkom till exempel hur välanvända stadens grönytor är av skolor och daghem. De används verkligen.
Grönplanen, som är den första av sitt slag som staden har tagit fram, ställs ut under september i form av skärmar på stadsbibliotekets andra våning.
– Vi hoppas få in synpunkter från så många som möjligt för det fortsatta arbetet med en slutgiltig plan.
Grönplanen ska sedan bearbetas ytterligare innan den ånyo presenteras för stadsstyrelsen för beslut om godkännande.
Det stora utfallsdiket
På samma tema arrangerar Mariehamnsmuseet den 7 september klockan 18 en stadsvandring längs med det stora utfallsdiket som tidigare gick genom Mariehamn.
– Vandringen leds av Guy Schåman och inleds vid pumpen vid ÅSS i Västerhamn och går sedan ned till pumphuset intill Lilla holmen, berättar Jonna Kevin från Mariehamnsmuseet.
Det stora utfallsdiket grävdes på 1870-talet när Södra Esplanadgatan, i dag Storagatan, skulle anläggas. ”Ännu 1884 var diket öppet framför Societetshuset och Södragatan mellan Ålandsvägen och Östra Esplanadgatan hade ett öppet dike mitt i gatan ännu på 1930-talet”, berättar en kort historisk bakgrund som delas ut på presskonferensen.
– Under vandringen kommer Guy att prata om dåtidens och dagens problem med dagvatten, avlopp, avfall och vattenkvalitet, säger Joanna Kevin.
”Konsten att hugga träd”
Inne på stadsbiblioteket hålls två föreläsningar med efterföljande frågestunder och diskussionstillfällen. Den 19 september klockan 18.30 gästas biblioteket av författaren Mikael Karlsson som gett ut den uppmärksammade boken ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar”.
– Den handlar om hur man i stället för dagens konventionella kalhyggesbruk kan bedriva ett hållbart ekosystembaserat skogsbruk, säger Josefine Egenfelt, verksamhetsledare vid Ålands natur och miljö, som arrangerar föreläsningen.
Hon hoppas att föreläsningen och möjligheten att diskutera efteråt ska locka många av Ålands skogsägare.
– Mikael Karlsson utgår från den så kallade Lübeckmodellen som visar att ett ekosystembaserat skogsbruk faktiskt ökar värdet på skogen, i jämförelse med kalhyggesbruk.
Den 21 september klockan 18, hålls nästa föreläsning, av Folkhälsans ekonomirådgivare Gunilla Holmberg som ska prata om hållbar hushållsekonomi.
– Vi sitter ju i samma båt nu. Jag tror att vi alla känner oro inför vintern, säger hon.
Gunilla Holmberg kommer att prata om olika sätt att strukturera sin ekonomi och dela med sig av tips och praktiska råd.
– Efteråt finns det gott om tid att ställa frågor. Och den som vill diskutera sin egen situation mer på djupet kan boka ett enskilt möte med mig senare.
Just nu är väntetiden en och en halv till två veckor, beroende på hur akut det är.
Fartygsmodeller med historia
Den sista programpunkten i firandet av kulturmiljödagarna är en utställning av fartygsmodeller, byggda av den svenske modellkonstruktören Leif Öbrink.
– Han har byggt modeller i 40 år och det här är första gången de visas på Åland. Utställning presenteras av Leif Öbrink själv nu på torsdag kväll klockan 18 till 20. Han kommer då att kåsera kring sina byggen, berättar Lars Midbjer.
Modellerna finns redan nu på plats på stadsbiblioteket.
Petter Lobråten
petter.lobraten@alandstidningen.ax
tel: 26 633
Foto: Robert Jansson