Under pandemin fick Maarit Wall gott om tid över att promenera runt Dalkarby träsk. Hon hade mobilkameran med sig och började dokumentera det vackra träsket med sin mobilkamera.
– Den är så praktisk för man har den ju alltid med sig. Jag gick många många promenader och fotograferade under de olika årstiderna. Det gäller ju att fånga rätt tidpunkt så man får det rätta ljuset, säger hon.
Nu visar hon ett urval av sina bilder på Jomala bibliotek. Hennes bilder har sällskap av informationsmaterial från Husö biologiska station, Ålands vatten och konstverk av elever på Vikingaåsens skola och barnen vid daghemmet Vikingen.
Vill nå ut
Ann Nedergård, projektledare för vattenskydd och hållbarhetsfrågor på Ålands Vatten berättar att man hela tiden letar efter nya sätt att nå ut med sin information.
– Många tror att vi är en myndighet, men vi är ju faktiskt ett bolag.
Ålands Vatten producerar dricksvatten till runt 75 procent av Ålands befolkning. Dalkarby träsk är en av landskapets viktigaste dricksvattentäkter.
På utställningen berättar Ålands Vatten om sina olika vattenskyddsprojekt.
– Vi har bland annat en kampanj om förbättrade åkerdiken. Och vi har en ny informationskampanj om bevarandet av våtmarker. Våtmarkerna är jätteviktiga för vattenkvaliteten.
Bland deras tidigare satsningar finns till exempel hållbarhetsmärkningen kranmärkt åländskt vatten och sajten vattenskydd.ax.
Behovet av folkupplysning är stort.
– Vattenkvaliteten är jätteviktigt för ålänningarna. Men många är kvar i minnena av hur det brukade bara, säger Ålands Vattens vd Christian Nordas.
Forskat i 60 år
Husö biologiska station har ett 60-årigt perspektiv på den saken. Så länge har de tagit vattenprover och forskat här. På utställningen visar man en film om provtagning och de andra forskningsmetoderna man använder, både under och över vattenytan.
– Normalt sett ser vi ju bara vad som händer på vattenytan. Men det mesta av förändringen syns bara under. Vattenkvaliteten har generellt sett blivit klart sämre på de senaste 20 åren. Nu har vi ett område på Östersjöns botten, lika stort som Danmark, som är helt syrefritt. Det gör att fosfor frisätts och göder resten av vattnet, något som kallas för intern belastning, säger Tony Cederberg som är amanuens vid den biologiska stationen.
Men tillägger han, situationen varierar stort mellan olika områden.
– Och vi har sett tecken på förbättring också, som exempelvis att blåstången är tillbaka.
Ska man som vanlig ålänning göra bara en sak för att förbättra vattenkvaliteten är det att se till att ha sitt avlopp i skick. Sedan gäller det att njuta av ö-livet och se till att lära sig mer om hur kretsloppet fungerar, säger Tony Cederberg.
– Med ökad förståelse ökar villigheten att vidta egna förbättringar.
Östersjöns dag
Nästa vecka på onsdag firas Östersjöns dag här på utställningen. På kvällen blir det föreläsning av Tony Cedeberg och Östersjöfonden lanserar en tävling för skolklasser utgående från sitt nya utbildningsmaterialet ”Unga hjältar, 50 filmer om Östersjön”.
Tidigare under dagen arrangerar Ålands natur- och miljö en lunchvandring kring Dalkarby träsk med Annika Holmström från Ålands Naturskola som guide.
Men utställningen ”Skönhet – Kunskap – Vetenskap – Vatten” på Jomala bibliotek öppnar redan i kväll med vernissage klockan 17.