Inför firandet av Ålands 100-årsjubileum hoppas Nordens institut på Åland (Nipå) att hela Åland ska lära sig Åland 100-dansen. Dansen utförs till tonerna av en nyskriven låt som Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist står bakom, sången står Sofia Eriksson för.
Till musiken har Erica Dunder skapat en koreografi, en dans som en grupp unga dunderdansare ska uppföra på Självstyrelsedagen, Ålands flaggas dag och flera andra datum under jubileumsåret.
Lucas Åsbacka från Luvidfilm har i samarbete med Nipå och Sjökvarteret också spelat in en kort film med dunderdansarna. Filmen ska bland annat visas på Social- och hälsovårdsministeriets digitala kickoff för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska ministerrådet den 14 januari, samt vid flera andra tillfällen.
– Förfrågan kom de facto från början från ministeriet, vilket vi är jätteglada för. Och nu vill vi att så många som möjligt under våren ska lära sig stegen så vi kan bli riktigt många som redan till öppningen av jubileumsåret den 9 juni kan dansa in Åland 100 tillsammans, säger projektledaren Anna Lind-Bengtsson.
Två dansvarianter
På tisdagen höll Nipå ett presstillfälle där låten ”Åland är så fint” hade smygpremiär tillsammans med dansvideon. På plats fanns dansaren och medkreatören av koreografin, Sarah Helin som bland annat berättade att det finns två olika varianter av dansen – en lite mer avancerad och en något enklare. Dessutom finns det planer på att ta fram en sittversion av dansen så alla kan delta.
Du är ju dansare, men hur tror du att det går att lära ut stegen till exempelvis en 50-plus reporter?
– Jag har faktiskt redan testat det på min pappa, en gammal fotbollsspelare. Eftersom han klarade av det tror jag att de flesta kan lära sig stegen. Det kan ta en stund, men det kommer att funka.
– Själv kommer jag nog att hålla mig till den enklare versionen, tillägger Anna Lind-Bengtsson med ett skratt.
Nipå ser nu gärna att så många arbetsplatser, skolor, sjukhus och andra sammanslutningar som möjligt tar till sig dansutmaningen.
– Filma också gärna och lägg ut på sociala medier under hashtaggen ”Alanddansar” eller ”Aland100”.
Vill få marmorborgen att dansa
Linus Aldeborg, ena halvan av duon som har skapat beatet i låten fanns under presskonferensen med via länk. Han berättade bland annat att låten växte fram stegvis genom experimenterande.
– Vi testade med att jag sjöng, vilket inte lät jättebra. Sedan spelade vi in slutversionen med Sofia Eriksson.
I den bastunga låten har skaparna också fört in en del Ålandsspecifika skärgårdsljud i form av mistlurar och ljud som för tankarna till sjöfart.
– Vi har bollat idéer fram och tillbaka och samarbetet har varit jättefint med låtskaparna, säger Anna Lind-Bengtsson och tillägger:
– Texten föddes under en långpromenad när jag lyssnade på en slinga där Sofia Eriksson nynnade på melodin. Jag ville ha en kärleksförklaring till allt som vi förknippar med Åland, den röda graniten, vinden och alla vågor som omger oss.
Dansen ska ju ha urpremiär på självstyrelsedagen 2021. Vad har ni för vision kring det evenemanget?
– Vi ser framför oss en jätteflashmob där så många som möjligt har hunnit öva på dansstegen. I dessa tider är det dock lite svårt att planera, vi vet ju ännu inte om större folksamlingar går att ordna då. Men förhoppningen är ett stort event.
Finns det tankar på ett digitalt alternativ om det skulle bli nödvändigt?
– Ja, det finns det. Vi har olika funderingar på digitala lösningar. Kanske kan man filma olika grupper i olika åldrar på olika platser runtom på Åland. Exempelvis på skärgårdsfärjor, sjukhus, Kobba klintar och andra vardagsmiljöer. Vi hoppas även få våra politiker att dansa och vara ambassadörer för projektet.