Inne i sjöfartsmuseets första våning står en handfull elever från träningsundervisningen och lyssnar på när museichef Hanna Hagmark håller ett invigningstal för nyöppningen av kuriosa kabinetten.
– Det här är ett av våra mest uppskattade rum, säger hon.
Alla har blivit serverade läsk och chips dagen till ära. När Hanna talat klart får eleven Josefina Eriksson äran att klippa bandet in till det nyrenoverade rummet.
Kuriosakabinettets utställning har fått en ny uppställning av de olika föremål som finns där. Vissa har inte visats tidigare, så som en bladformad sköld av djurhud. Andra är bekanta sedan tidigare, som havssköldpaddor, krokodiler och käppar gjorda av ryggradskotor.
– Vi försöker berätta att det handlar om föremål från en annan tid, säger intendent Heidi Viktorsson.
Utställningen visar upp föremål som sjömännen tog med sig hem från sina resor runt jorden.
– På den tiden var det inte många som hade möjlighet att resa. Sjömännen for iväg och upplevde saker som de aldrig sett förut. Föremålen var ett sätt för dem att ta med sig något hem och visa upp vad man hade upplevt, säger Hanna Hagmark.
Eleverna har olika favoriter bland föremålen.
– Havssköldpaddan, jag har för mig att de brukar vara gröna, säger Josefina Eriksson
– Jag gillar fiskarna, säger Isak Pettersson.
– Krokodilerna, de har så långa munnar, säger Saga Dahlvik.
Kronjuvelen
I våras fick Ålands sjöfartsmuseum stänga igen rummet på grund av en vattenskada. De passade då på att göra undersökningar av museets mest unika föremål, piratflaggan.
– Vi fick reda på att den är gjord av bomull. Det är väldigt intressant. Tidigare trodde vi att det var en flagga från Medelhavet, men där var flaggorna främst av linne eller ylletyg. Att den är gjord av bomull tyder på att den kan härstamma från Karibien, säger Hanna Hagmark.
– Vi fick också reda på vilken färg den hade ursprungligen. I dag är det svårt att säga eftersom den är så blek och flammig. Länge trodde man att den var svart, men proverna visar på att den var mörkbrun, säger Heidi Viktorsson.
Flaggan är en av två piratflaggor som finns kvar i världen, men hur den kom till Åland är fortfarande höljt i dunkel.
– Förut var det inte lika noga med att skriva allt så som vi gör i dag på museum. Den ska ha kommit till Åland under 1930-talet och har varit på museet sedan det öppnade, men mer än så vet vi egentligen inte.
Efter renoveringen har piratflaggan också fått en ny plats i rummet.
– Nu är den det första man ser, vi har funderat ganska mycket på blickfång när vi gjorde om utställningen.
Piratdagen
Sjöfartsmuseet har under en lång tid aktivt undvikit att ordna olika piratevenemang.
– I dag är pirater väldigt glorifierade. Egentligen har de en ganska hemsk och blodig historia. Ännu i dag finns pirater som gör väldigt hemska saker mot andra, säger Heidi Viktorsson.
I och med invigningen av den förnyade utställningen gör museet ett undantag. Den 6 december ordnar de en piratdag på museet.
– Det vår familjedag som i år har ett pirattema. Kapten Långfot kommer finnas på plats och skeppsråttan Ruby har en skattjakt, säger biträdande intendent Sofia Manserus.
– 6 december är dagen då vi traditionellt har fritt inträde till museet, säger Heidi Viktorsson.