Den 16 till 19 mars är det åter dags för Vera kort- och dokumentärfilmfestival. I år är man tillbaka på bio Savoy efter fjolårets pandemihalverade version där halva programmet fick sändas via tv.
– Det känns jättebra att få arrangera en fysisk festival igen, på bio där ju filmerna hör hemma, säger Pontus Josefsson från festivalkommittén.
Vera firar dessutom 25-årsjubileum, vilket dock inte uppmärksammas på något speciellt sätt.
– Vi hade vår 20-årshistorik i programmet för fem år sedan, säger Per-Ove Högnäs.
Istället för filmfest blir det middag på Kvarter 5 dit alla intresserade är välkomna. Då delas även årets Verastatyett ut till vinnaren av publikpriset.
– Statyetten är ny för i år och gjord av Johan Karlsson. Den är alltså inte av trä länge utan av metall, säger Birgitta Eriksson.
Den tidigare Verastatyetten, som delats ut i mer än 20 år, är snidad av Torbjörn Eckerman.
En paneldiskussion hålls på lördagseftermiddagen, på temat: ”Vad är en dokumentärfilm?”. I samtalet deltar Veraveteranerna Tom Alandh och filmklippare Helena Rebel, Kåge Jonsson och Håkan Pienowski.
– De har ju alla lite olika sätt att göra film på så det kommer att bli intressant. Under diskussionen visas också exempel från deras produktioner, säger Per-Ove Högnäs.
– Tom Alandh har deklarerat att han tänker lägga av snart. Han ska bara göra tre filmer till. En av dem ska handla om Kåge Jonsson så han kommer att filma honom på Verafestivalen.
Ålandskväll
Vera startar som den brukar med en Ålandskväll på onsdagen.
– Ambitionen är visa alla nya åländska filmer som gjorts det senaste året, säger Pontus Josefsson.
Kvällen bjuder på ett par premiärer, som exempelvis ”Vägen till bålet” som Ålandstidningen berättade om den 9 februari. Den är gjord av Per-Ove Högnäs och författaren Carina Karlssons film om de åländska häxprocesserna. Kortfilmen ”Havet” är gjord av Ivar Jansson, som tidigare visat ”Huset som ryssen tog” på Vera. Den nya filmen beskrivs berätta om havets och ålänningarnas historia i fem kapitel.
I ”In the Loop”, av Lucas Åsbacka och David Lundberg, får man följa de tre entreprenörerna Otto Hoijars, Hasse Holmströms och Mårten Fröjdös kamp för att förse Åland med en Hyperloopanslutning. Hyperloopidén kommer från Elon Musk och bygger på svävande höghastighetståg i vakumfyllda rör. ”Det är helt dömt att misslyckas, men vi gör ett försök” säger Mårten Fröjdö i filmen.
Joel Bergman visar sin ”Spring för barnen” om Nelly Bergqvist som bestämde sig för att springa ett maraton under 12 tolv timmar för att samla in pengar till Rädda barnen.
”Tapeter är husets årsringar”, av Tiina Mäkinen, handlar om hantverket att restaurera gamla tapeter.
– I avdelningen med arkivfilmer visar vi andra halvan av ”L'Avenir 1936-1937”. Under Verafestivalen 2000 var sjökapten Ingemar Palmer med på bion och berättade under filmvisningen. Jag spelade in honom då så nu kan vi höra hans röst under filmvisningen.
Det andra arkivfilmen är ”Åland sommaren 1935”, av bröderna Heikki Aho och Björn Soldan, som besökte Åland för att dokumentera livet här med sin kamera.
– Den kan kallas för Ålands första turistfilm. Ålandstidningen skrev om den och efter den visats kom det en arg insändare som tyckte att filmen avbildat fel sida av Åland när den visade den gamla Marsundsfärjan i stället för den vackra färjan i Färjsundet.
Surfande flickor
Bland festivalens andra filmer vill Birgitta Eriksson speciellt lyfta fram två filmer. ”Bangla Surf Girls” följer ett gäng fattiga unga flickor i Bangladesh som får lära sig surfa och visar sig ha talang nog för att få möjligheten att tävla och kanske skapa sig ett bättre liv. ”Island of Hope” följer 200 asylsökande flyktingpojkar som hamnar på den lilla danska ön Ærø.
– Det är riktigt rörande och tar med tittaren bakom rubrikerna om flyktingar, säger hon.
Philippe Chanfreau nämner ”Writing with fire” som följer livet på en dagstidning där de anställda är kvinnor av den lägsta kasten daliterna.
– De lever i en av Indiens mest konservativa delstater och granskar modigt makten. Filmen handlar om hur tidningen tar steget över från papper till digitalt format. Den vann publikpriset på den stora dokumentärfilmsfestivalen i Amsterdam.
Han lyfter även fram filmen ”Blue box” om det judiska projektet att samla in pengar i början av 1900-talet för att köpa land i Palestina. Samt ”Apples and Oranges” som handlar om den israeliska kibbutzrörelsen som lockade runt 350.000 ungdomar från hela världen att resa till Israel för att arbeta under andra halvan av 1900-talet.
Filmen ”Pleistocene” handlar om den ryske geofysikern Sergey Zimov och hans son Nikita som försöker återskapa det ekosystem som Sibirien hade under den senaste istiden.
– Han försöker alltså handgripligen stoppa upptiningen av permafrosten, ett jätteprojekt som skulle kräva ett par miljoner myskoxar bland annat. Men han ger sig inte, säger Pontus Josefsson.