Stornäset blir ett exempel när professor Peter Tigerstedt håller seminarium om värdefulla kulturarv.
- Allt är inte bara glass och korvstånd, det finns betydligt äldre saker som är värda att bevara.
MILJÖ Tanken med det tvådagarlånga seminariet som ska hållas i september är att diskutera hur man på bästa sätt kan bevara speciellt randområden och få ett samspel mellan Åland och de nordiska länderna.
En fråga som kommer tas upp på seminariet är diskussionen om en eventuell golfbana på Stornäset. Personligen anser Peter Tigerstedt, professor i växt och skogsförädling, att det är ett typiskt område som borde bevaras med tanke på den fina strandlinjen och jättefurorna.
- I den här frågan är varje enskild person lika viktig, ingen minister är viktigare än någon annan, säger Peter Tigerstedt.
Fel att politikerna bestämmer
Ålands Natur och Miljö står som arrangörer för seminariet. De frågar sig om det verkligen är rätt att politikerna har makten att bestämma över de allmänna områdena på Åland. En stiftelse skulle skydda de värdefulla kulturarven betydligt bättre.
- Som det är i dagsläget kan politikerna ändra vad som helst, men ett politiskt beslut kan inte förstöra en stiftelse, säger Dan Jansén, ordförande för Ålands Natur och Miljö.
- Inte vill man ju att staten kommer in och putsar i ens eget hus, hela Åland är som ett eget hus, fortsätter Peter Tigerstedt.
Åland kändes helrätt
Peter Tigerstedt är hemma från Esbo och är pensionerad professor i växt och skogsförädlig. Han har länge varit intresserad av problematiken med kulturarv och tog tag i frågan på allvar efter pensionen.
- Det kändes helrätt att jobba med Åland eftersom det finns otroligt många värdefulla områden här, dessutom ligger det centralt och har en bra förbindelse till både svenska och finska fastlandet.
Mångsidighet och erfarenhetsutbyte
Främjandet för Kulturarvet i Finland, med Peter Tigerstedt i spetsen, ansökte om bidrag på 5.000 euro av Nordens Kulturfond. Summan beviljades i april och ska användas för att arrangera seminariet med temat Värdefulla Kulturarv i Nordens Randområde.
Mötet kommer bestå av cirka 25 deltagare från alla nordiska länder samt en observatör från Estland.
- Vi vill få seminariet så mångsidigt som möjligt och ha ett erfarenhetsutbyte om hur man behandlar kulturarv i olika länder, säger Peter Tigerstedt.
Ålandstidningen