I dag avslutas Nordiska rådets 75:e session som har hållits i Oslo, Norge, den här veckan.
Från åländsk sida har lantrådet Veronica Thörnroos (C), social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), utbildningsminister Annika Hambrudd (C) samt Camilla Gunell (S), Mikael Lindholm (C) och ersättare Simon Holmström (Ob) från lagtinget deltagit.
Ålandstidningen möter Camilla Gunell och Mikael Lindholm vid det norska parlamentet Stortinget på tisdagskvällen efter en fullspäckad dag. De har bland annat ätit lunch på slottet med kung Harald och drottning Sonja, de nordiska statsministrarna och utrikesministrarna och de andra ledamöterna i Nordiska rådet.
Från bannlyst till centralt tema
Under dagen har även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hållit tal.
– Säkerhetspolitik har fått en ny plats i det nordiska samtalet och säkerhetsfrågor har etablerat sig i mitten av det nordiska samarbetet. Förr var det bannlyst, säger Camilla Gunell.
Tidigare hade Norden ingen gemensam säkerhetspolitik men sedan Rysslands invasion av Ukraina är säkerhetspolitik ett bärande tema tillsammans med beredskapsfrågor. FN-omröstningen där FN:s generalförsamling antog en resolution om omedelbart eldupphör i Gaza är ett ämne som har diskuterats de nordiska länderna emellan. Norge röstade för ett eldupphör medan Finland, Sverige, Danmark och Island la ned sina röster.
Har Åland någon plats i den säkerhetspolitiska diskussionen i Norden?
– Inte så mycket i plenidebatten men i utskotten läggs det vikt vid att Åland ska fortsätta vara demilitariserat och militariserat, säger Mikael Lindholm.
– Den ståndpunkten framförs alltid och är nu mer aktuell än någonsin. Åland har diskuterats som en akilleshäl i försvaret, säger Camilla Gunell.
Vill lätta på gränshindren
Förutom den säkerhetspolitiska situationen har visionen om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030 diskuterats. Enligt Mikael Lindholm och Camilla Gunell är gränshinder en av nyckelfaktorerna för att nå målet.
– Man ska inte beskattas dubbelt till exempel, utan bara i arbetsgivarens land, säger Mikael Lindholm.
Förutom beskattning ska det bli enklare att jobba inom Norden om man har utbildat sig i ett nordiskt land.
– Rådet måste jobba mer på gränshinder, annars blir inte visionen förverkligad, säger Camilla Gunell.
Ett mål för att avlägsna gränshindren är att få e-id, alltså elektronisk id-handling, på plats i i hela Norden. Hittills har det inte fungerat i Finland och på Island. Ett gemensamt nordiskt e-id skulle bidra till att nordiska medborgare kan legitimera sig i samtliga nordiska länder med en och samma digitala id-handling.
Möjlighet att föra utrikespolitik
Camilla Gunell och Mikael Lindholm är eniga i att det nordiska samarbetet är viktigt för Åland.
– Det är vår möjlighet att föra utrikespolitik och diskutera och bygga nätverk, säger Camilla Gunell.
– Som en autonomi jobbar vi mycket med det egna landet och har möjligheten att få ovärderliga kontakter, säger Mikael Lindholm.
En strategi från åländskt håll är att vara värd för rådets möten så ofta som möjligt. Detta för att stärka Ålands position.
– Vi är goda värdar och får folk att trivas, säger Mikael Lindholm.