En kvinnlig styrman ombord på ett åländskt fraktfartyg mobbades och sextrakasserades regelbundet. Hävdar hon.
Enligt styrmannen ska en ombordanställd ha försökt förgripa sig på henne. Då anmälde hon händelserna till kontoret. Följden blev att hon blev degraderad och förflyttad till ett annat fartyg.
SJÖFART Kvinnan arbetade i fem år ombord på ett fartyg i Birkakoncernen, varav tre år som styrman.
- Jobbatmosfären var inte den bästa. Flera drack hårt och gillade att festa. De gillade inte att ha en kvinna som arbetsledare, eller att ha en kvinna på däck över huvudtaget, berättar kvinnan som vill vara anonym.
Jargongen var enligt henne allmänt sexistisk, med en nedlåtande attityd mot kvinnor.
- En av de däcksanställda ringde ofta till hytten när han var full. Han ville ha olika sexuella tjänster. Till sist tog han sig in i min hytt en natt. När jag pratade med skepparen om det sade han bara att "nåja, du är kvinna, du får leva med det".
Polisanmäla vågade hon inte. Hur bevisar man förresten ett försök till övergrepp på Nordsjön, flera gångdagar från hemmahamnen, i efterhand?
Bad om förflyttning
I stället tog hon upp saken med personalchefen i land, Anne Bergroth.
- De tyckte förstås det var förfärligt och att så får det inte gå till. Så jag bad om förflyttning. Det gick ju inte att vara kvar på fartyget efter våldtäktsförsöket. Jag ville komma till något av de mindre fartygen. Men det gick inte. I stället hamnade jag på Birka Carrier, och blev samtidigt degraderad till andrestyrman.
Hur fungerade själva arbetet ombord på fartyget?
- Det var omöjligt. Jag blev mobbad varje dag. När jag gav order om något som rörde arbetet så vägrade de helt enkelt att utföra uppgifterna. Men även annat. Till exempel vägrade de att ge mig sina arbetstidsjournaler, och betala vad de var skyldiga till fritidskassan. Min plan var att söka ett nytt jobb och sedan säga upp mig, men som marknaden ser ut så, tja, det fanns inga andra jobb. Så jag fick i praktiken välja mellan att säga upp mig eller bli degraderad och förflyttad. När skepparen fick höra att jag skulle byta arbetsplats sade han bara "bra, nu slipper vi dig".
Varför har du inte polisanmält?
- Brott som begås ombord och faller under allmänt åtal ska utredas av en fartygskommission ledd av befälhavaren. Så står det i finlex. Det är kommissionens ansvar att utreda. Och dessutom var jag ju alltså rädd att bli av med jobbet. Hade jag berättat det då hade jag blivit utmobbad helt. Och som sagt, hur ska jag bevisa att våldtäktsförsöket ägt rum? Jag hade bara blivit stämplad som en kärring som klagar på allt. Men visst, nu inser jag ju att det är det jag borde ha gjort.
Har annan bild
Personalchefen Anne Bergroth har en annan bild av det inträffade.
- Hon berättade det här, och jag frågade henne om vi skulle göra något åt situationen. Jag förklarade vilka möjligheter som fanns. Hon är nu andrestyrman på Birka Carrier. Hon ville ha det så.
Stämmer hennes berättelse?
- Det är jättesvårt att säga vad som är sant. Men det stämmer säkert.
Vad har hänt med de utpekade besättningsmännen?
- Nej, det har inte hänt något eftersom hon inte ville det. Det gick lång tid från det att det här uppdagades och själva händelserna. Ville hon inte gå vidare inte är det svårt att göra något. Men det borde ha varit en utredning.
"Nåja, du är kvinna, du får leva med det", ska befälhavaren ha sagt. Stämmer det tror du?
- Det har jag väldigt svårt att tro.
Är sådant här vanligt på era fartyg?
- Absolut inte. Jag har väldigt svårt att tycka att det här skulle vara naturligt. Vi har ju faktiskt kvinnor ombord.
Kan det bero på att de är rädda för sitt jobb?
- Det finns ingen risk för att det skulle vara någon fara för hennes jobb om hon skulle ta upp det här. Vi är helt klart intresserade av att sköta det här på ett korrekt sätt.
Du polisanmälde inte på eget bevåg?
- Hon ville inte det. Vi har behandlat ärendet exakt som hon ville.
Men styrmannen tycker att rederiet borde ha tagit sitt arbetsgivaransvar ändå.
- Det är sant att jag inte uttryckligen krävde straff för dom som trakasserade mig, jag antog att rederiet skulle vidta lämpliga åtgärder. När jag tog upp saken med rederiet var min enda avsikt att komma bort från arbetsplatsen så snabbt som möjligt, säger hon.
Fredrik Granlund