Den ordinarie kyrkoherden är avstängd från sitt ämbete och två kaplanstjänster är inte tillsatta. Mariehamns församling har brist på präster.
-Vi hamnar i en prekär situation, säger kyrkofullmäktiges ordförande Bror Gammals.
KYRKA Det verkar bli en tuff höst i Mariehamns församling. Två kaplanstjänster är snart obesatta och för en dryg vecka sedan beslutade domkapitlet att inte låta kyrkoherde Jan-Erik Karlström återvända till sitt ämbete efter sin semester.
Senast biskop Gustav Björkstrand hade ett samtal med Karlström, i april i år, beslöt man att Karlström skulle ta ut sin semester i maj och juni och att han i slutet av juni skulle lämna besked om sin framtid. Den 15 juni lämnade han sitt svar och den 17 juni beslöt domkapitlet att starta en utredning om Karlström.
Avstängd till oktober
Ärendet är konfidentiellt, säger Bror Gammals, Mariehamns kyrkofullmäktiges ordförande.
-Jag vet inga detaljer men de ska utreda hans situation och tjänsteutövning i församlingen.
Under utredningen hålls Karlström avstängd från sin tjänst.
-Han får heller inte utöva sitt prästämbete under den tiden, säger Gammals.
Den person som ska utreda Karlström har fram till den sista september på sig. Avstängningen gäller därmed fram tills dess.
Ont om präster
Under tiden har domkapitlet förordnat Karl-Erik Nylund till kyrkoherde. Nylund kom till församlingen som tf kaplan i och med att en av kaplanstjänsterna var obesatt.
-Han är gammal mariehamnare som bor i Stockholm. Han är pensionerad men han accepterade att komma hit. Men det är inte en hållbar lösning, säger Gammals.
Detta innebär nämligen att församlingen fortfarande har en ledig kaplanstjänst.
Den andra kaplanstjänsten innehas av Brita Turakka som går i pension i oktober. Men i och med semestrar och annat slutar hon redan den 1 september. Det är då som prästbristen blir mest påtaglig, säger Bror Gammals.
-I höst blir det problematiskt. Då har vi tre präster i tjänst: En kyrkoherde som samtidigt är administrativ chef för församlingens cirka 45 anställda, och det tar mycket tid. Sedan har vi Maria Båsk som är sjukhuspräst och tillbringar stor tid där. Och sedan är det Peter Karlsson - den enda som jobbar full tid som präst.
-Sedan har vi ett system med lediga helger och lediga dagar. De kan inte jobba dygnet runt sju dagar i veckan, säger han och påpekar att det blir svårt att få det att gå runt.
-Fem präster är det bästa, säger Bror Gammals.
Lediganslår tjänster
För att försöka avhjälpa problemet vädjar kyrkofullmäktige till domkapitlet att utlysa båda kaplanstjänster på nytt. Den ena tjänsten har utlysts tidigare och då hade man bara en sökande.
Om Jan-Erik Karlström inte vill eller får återvända till sin tjänst den 1 oktober måste den tjänsten också lediganslås, säger Gammals.
-Det är onödigt att spekulera men det finns ett regelverk att följa. Blir det så kommer det att bli ett allmänt val, som man nyligen hade i Finström.
Karlström har inte gått att nå men sa i en intervju i april att han hade andra planer efter semestern.
-Jag tar ut semester under maj och juni. Sedan har jag andra planer, sa Karlström till Ålandstidningen då.
Han är en av de som sökt den nyinrättade tjänsten som byråchef för socialvårdsbyrån vid Ålands landskapsregering.
Matilda Andersson