Lagtingsledamöterna har möjlighet att rikta frågor av olika slag till ministrarna i landskapsregeringen (LR) när lagtinget hade frågestund före måndagens plenum.
Wille Valve (MSÅ) frågade finansminister Mats Perämaa (Lib) i vilket skede LR beslutat att sluta arbeta med det som sades i regeringsprogrammet, att skaffa fem nya frigående och åtta mindre färjor.
– Vi blev förvånade att infrastrukturminister Camilla Gunell (S) sade i radion att det inte längre är aktuellt.
Wille Valve hänvisade till regeringsprogrammet där det står att LR ska arbeta för att få finansiering via extra anslag från Finland.
– Planerna har ändrats i samband med avtalet med Finferries. Vi bedömer att det finns en möjlighet att konvertera gamla färjor och behovet av nytt tonnage är något mindre. LR kommer att förbereda ett äskande om extra anslag för en färja och eventuellt ett optionsfartyg, sade Mats Perämaa.
Mika Nordberg (MSÅ) frågade infrastrukturminister Camilla Gunell om de åländska körkortens kompatibilitet med Finlands och resten av Europas körkortsregister, en fråga som han ställde första gången i våras.
– I våras lyfte jag en fråga gällande vårt åländska körkortsregister och hur åländska yrkesförare drabbas av att det inte är kompatibelt med det finländska och det europeiska. När de blir stoppade kan det inte kollas upp i ett register att de har den här yrkeskompetensen.
– Jag har glädjande besked att sedan den 22 augusti detta år fungerar systemet så att de åländska yrkesförarna finns med i det internationella registret. Vi har tagit fullt steg ut, vare sig man är i Tyskland eller i något annat europeiskt land, sade Camilla Gunell.
”Mer arbete”
Alfons Röblom (HI) ville veta hur arbetet med djurskyddslagen framskrider.
– Och blir det en egen lag eller en blankettlag?
Näringsminister Jesper Josefsson (C) svarade att förhoppningen är att han kan presentera något i år.
– Men det är inte troligt. Det visade sig innebära mer arbete än vi tänkt. Flera frågor måste klareras och självstyrelselagsrevisionen måste också räknas med. Nu tar vi fram ett lag-pm, och det är för tidigt att säga om det blir en egen lag eller en blankettlag.
Jesper Josefsson fick också svara på en fråga från Anders Holmberg (MSÅ) om man gör någon resultatuppföljning av avtalet med Visit Åland när det går ut vid årsskiftet. Jesper Josefsson sade att det är något man borde bli bättre på.
– Nuvarande avtal är svårt att följa upp eftersom det är ganska vida skrivningar. Jag har funderat på hur man kan göra och man borde ha flera uppföljningstillfällen. Men mycket av Visit Ålands verksamhet ser man inte på Åland eftersom kunderna är utanför Åland, sade han.