I arvodeskommissionens utredning av hur åländska politikerlöner står sig i ett nordiskt perspektiv jämförs också parlamentarikernas arbetstid. Någon sådan finns i vedertagen mening inte fastställd för lagtingsledamöterna på Åland. Deras arbetsår delas dock in i flera så kallade sessionsperioder, då lagtinget alltså håller plenum. Perioderna sträcker sig från mars till maj eller juni, sessioner hålls också i september samt från oktober till januari eller februari.
Utskottsmöten hålls i sin tur två dagar i veckan. Arvodeskommissionen skriver inget om huruvida uppdraget som lagtingsledamot är att betrakta som ett heltidsjobb. Men det kan man ändå påstå att det är, säger talman Jörgen Pettersson.
– Ett lagtingsuppdrag är 24/7. Du förutsätts läsa på och vara insatt i all lagstiftning som kommer. Sedan är det som med alla arbeten: Det finns de som gör mer och de som gör mindre.
Olika rutiner
Inte heller i Finland har riksdagsledamöterna en arbetstid fastslagen i traditionell bemärkelse. Sessionsperioderna i riksdagen varar mellan februari till juni eller juli samt från september till december, med en sessionsfri vecka under våren och en på hösten.
På Färöarna förväntas en lagtingsledamot ha uppdraget som heltidssyssla, men någon arbetstid är inte fastställd. Samma sak gäller på Grönland, samtidigt som flera ledamöter där har en annan sysselsättning vid sidan av. Grönlänningarna delar upp sitt arbetsår i två sessioner, som tillsammans varar runt sex månader, medan utskotten möts under hela året.
Även Sveriges riksdagsledamöter anses ha ett heltidsuppdrag, och de förutsätts arbeta i sina valkretsar på måndagar och fredagar.