Från början var det meningen att endast en person skulle anställas på mottagningen, men nu är två personer anställda, nämligen socialkurator Jessica Eriksson och hälsovårdaren och pedagogen Pia Bengts.
– Vi bygger upp vår verksamhet från noll. Till en början har vi träffat flera verksamheter och föreningar och fler återstår. Vi ska inte klampa in i någon annans verksamhet utan vara ett komplement och en brobyggare och vid behov kunna slussa den unga till rätt enhet. Kompetensen om barns och ungas hälsa är rätt stor på Åland, men det behövs mer samverkan, säger de.
Inledningsvis riktar man sig till 15-17-åringar som saknar studieplats eller sysselsättning men är en öppen mottagning för alla.
– Har man gått ut grundskolan och saknar en studie- eller arbetsplats finns inget skyddsnät och dem vill vi fånga upp och erbjuda stödinsatser. Vi avvisar ingen som hör av sig, vi lyssnar och fattar beslut därefter, säger Jessica Eriksson.
Bild
Åsa Nordström är biträdande avdelningssköterska på hälsocentralen och hon säger att mottagningen ska fungera som prevention inom primärvården.
– Visst kommer den här mottagningen att underlätta för hälsocentralen, precis som lågtröskelmottagningen för vuxna har gjort. Det förebyggande arbetet här är viktigt, här ska vi prata hälsa och välmående och vad det är som fungerar och inte bara fokusera på ångest och psykisk ohälsa, säger Åsa Nordström.
Bygga förtroende
De betonar att man som ung ska kunna vända sig till dem i vilken fråga som helst.
– Inget är för stort eller smått. Vi kan bara sitta tysta tillsammans om man vill det, vi kan ta en promenad. Frågorna kan röra sig om allt från kärlek, utanförskap och sex till status, sociala medier, framtid, stress och sömn. Det handlar i första hand om att skapa en relation, bygga upp ett förtroende genom att lyssna och kartlägga de grundläggande behoven, säger Jessica Eriksson och Pia Bengts.
Den unga kan höra av sig utan att en förälder behöver veta om det och till besöken kan man komma ensam, med en kompis eller med en förälder.
Bild
– Det är den ungas eller barnets behov som styr, säger Pia Bengts.
Det pratas mycket om ångest i dag och att unga mår dåligt.
– Mycket fokus ligger på det. Vad är normala känslor och vad är psykisk ohälsa? Ingen är på topp hela tiden och man kan må dåligt ibland. Det gäller att hitta metoder att förhålla sig till det och där kan vi bidra med vårt stöd. När vårt stöd inte är tillräckligt hjälper vi den unga vidare till den instans som kan erbjuda utökat stöd, säger Jessica Eriksson.
Framöver vill man också öppna upp fler kanaler för att kunna nås än bara ett telefonnummer. Vilka kanaler som kan bli aktuella återstår att se.
– Det är svårt att veta om det blir stort tryck på oss nu då vi öppnar upp telefonnumret på måndag. Vi får se och sedan anpassa oss efter det.
Det här är lågtröskelmottagningen för barn och unga
• Riktar sig i första hand till 15–17-åringar.
• Fokus på att främja psykisk hälsa och välmående.
• Samtal och frågeställningar styrs helt utifrån den ungas behov.
• Även anhöriga kan höra av sig.
• Man kan komma till mottagningen utan remiss.
• Mottagningen är avgiftsfri och har tystnadsplikt.
• Nås på telefonnummer 018-533 999 från och med måndag den 2 oktober. Då lämnar man ett meddelande och så blir man uppringd oftast inom två vardagar.
Källa: ÅHS.