”Tingsrättens bedömning är att Ålands landskapsregering inte i stöd av punkt 16.4 i avtalet hade rätt att säga upp det nu aktuella avtalet och att landskapsregeringen därmed har gjort sig skyldig till ett avtalsbrott”. Så skriver Ålands tingsrätt i sin 133 sidor långa dom i målet där färjkonsortiet, bestående av åländska Ansgar och finska Finferries, stämt landskapsregeringen (LR).
Konsortiet sökte ersättning dels för kostnader, dels för den uteblivna vinst man räknat med under den 15 år långa avtalstiden. Landskapsregeringen hade, å sin sida, erkänt enbart kostnader för själva anbudet och sådana som uppstått fram till att man meddelade att avtalet sades upp den 21 januari 2021.
Tingsrätten går på konsortiets linje. ”Vid avtalsbrott är det det positiva avtalsintresset som ska ersättas. Parten ska försättas i den position den skulle ha haft om avtalet hade fullföljts. Det här innebär således att konsortiet har rätt att erhålla ersättning både för direkta kostnader och för utebliven vinst”, skriver tingsrätten i sin dom.
Inget beslut
Rätten konstaterar att den linje som LR framförde under rättegången, att man hade rätt att säga upp avtalet enligt punkt 14.6 (se faktaruta) inte kan åberopas. Punkten säger att om lagtinget inte beviljar medel för trafiken så kan avtalet hävas, och den nya landskapsregeringen menade att den nya avtalskritiska majoritet i lagtinget men också det faktum att lagtinget i september 2019 uppmanade den dåvarande landskapsregeringen att häva avtalet, fyller punktens krav.
Tingsrätten håller inte med. ”Såsom ovan konstaterats är det i målet ostridigt att lagtinget inte fattat något beslut om att inte bevilja medel, utan landskapsregeringen har utgått från att lagtinget inte kommer att bevilja medel. Grunden i uppsägningsmeddelandet grundar sig således inte på ett fattat beslut, utan på ett antagande om hur lagtinget skulle komma att förhålla sig”, skriver tingsrätten.
Tingsrätten dömer landskapsregeringen att betala 10.524.568 euro plus ränta sedan den 9 november 2020 i skadestånd till konsortiet. Dessutom ska LR stå för motpartens rättegångskostnader om 237.142 euro.
”Besviken”
Landskapsregeringen fick, efter att domen avkunnats, en muntlig information om dess innehåll.
– Jag har inte hunnit titta på domen ännu. Men jag är besviken så klart, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
Med domen i hand, var det rätt beslut att häva avtalet?
– Vi följde det vi sagt hela tiden, att vår bedömning är att det inte var den optimala trafiklösningen mellan Föglö och fasta Åland. Det var den politiska bedömningen, och den juridiska gav vid handen att vi kunde driva fallet i domstol. Eftersom den politiska viljan och den juridiska sammanföll tycker jag det var rätt beslut.
Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) ska just till att inviga Brändöströmsbron på Föglö och har inte heller han hunnit läsa domen när Ålandstidningen når honom.
– Det är förstås inte bra. Samtidigt ska man komma ihåg historien och hur den uppkommit.
Kommer ni att överklaga domen?
– Det kan jag inte uttala mig om nu. Det är ett stort beslut och vi behöver utvärdera hur vi ska gå vidare, säger Wikström.
”Ska besinna oss”
Veronica Thörnroos vill även hon analysera domen ordentligt innan regeringen tar beslut om hur man går vidare.
– Vi ska besinna oss lite nu och analysera och fundera på hur vi ska ta det vidare, det är nog mitt råd just nu. Vi kommer att ta beslut nästa onsdag.
Företrädare för oppositionen har skrivit i sociala medier och uppmanat dig att tala till lagtinget om domen i morgon. Kommer du att göra det?
– Det tror jag nog inte kommer att ske. Under vilket ärende? Jag förstår att oppositionen vill försöka profilera sig på den här frågan, men de ska komma ihåg att de också deltagit i beslutet. Jag tror inte att det blir någon sådan diskussion i lagtinget, säger Veronica Thörnroos.
Landskapsregeringen har sju dagar på sig att anmäla missnöje med domen och en månad att lämna in sitt besvär mot den.