Landskapet är i sin fulla rätt att provborra samt bygga vägar och tunnelmynningar på privat mark. Det anser landskapets trafikingenjör Bengt Dahlén.
TRAFIK Den 25 juni kom en ansökan in till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) undertecknad Bengt Dahlén om att få utföra provborrningar i Vessingsboda, Lemland. Markägarna har riktat skarp kritik mot landskapet, dels med anledning av borrningen i sig, samt, att de inte tror att landskapet följer lagen.
Bengt Dahlén håller inte med om kritiken.
-Vi hävdar att vi har stöd i lagen, men alla lagar går att tolka. När vi inte fick besked om vad som gäller lämnade vi in en ansökan till ÅMHM, som nu begärt att vi ska komplettera den. Vi har däremot inte begärt tillstånd från ÅMHM för att utföra borrningen, vid vägbyggen har vi en laglig rätt att genomföra undersökningar.
Men detta rör sig väl inte om en väg, utan om en tunnel? Lagen talar uttryckligen om vägar.
-Nej, nu är du ute och cyklar. Att vägen består av en del tunnel är en annan sak.
Så det är inte en tunnel som ska byggas till Föglö, utan en väg?
-Ja, det ska bli en väg till Föglö. De på Föglö är dessutom positiva till projektet. Ska några markägare verkligen kunna stoppa Föglöbornas möjligheter att få sin trafiksituation förbättrad?
Saltvatten
Enligt de beskrivningar som lämnats in, som dessutom är på engelska, ska man borra ett hål på 100 meter precis invid vattnet och i närheten av flera brunnar. Detta trots att det enligt en ny lag är förbjudet att borra hål djupare än 60 meter 300 meter från vattnet eller närmare.
-Nu är du ute och cyklar igen. Man ska inte ta upp något ur dessa hål, bara en fem millimeter stor borrkärna. Hålen kan dessutom bli upp till 100 meter djupa, men inte i Lemland.
Hur djupa blir de där då?
-Det får du reda på när vi lämnar in den kompletterande ansökan.
Det finns ingen risk för att saltvatten läcker in i brunnarna?
-Den risken är minimal. Detta rör sig som sagt inte om någon vatten- eller energibrunn.
Expropriering
Trafikminister Runar Karlsson (C) säger att han litar på att trafikavdelningen följer de lagar och regler som finns.
-Trafikavdelningen ska hantera detta projekt i enlighet med de lagar som finns och det utgår jag från att de gör.
-Om det är lagligt att genomföra dessa provborrningar finns det olika åsikter om. Lagstiftningen om att man inte får borra djupare än 60 meter är för uttag av vatten och energibrunnar, vilket innebär bredare hål. Men om det visar sig vara förbjudet så är det förbjudet.
Att landskapet kan komma att ta till expropriering om markägarna inte ger sitt godkännande när den nya vägen och tunnel ska byggas ser inte Bengt Dahlén som något anmärkningsvärt.
- Varje vägplan som fastställs är en expropriering. Man måste inte ha varje markägares tillstånd innan man gör upp en vägplan. Då skulle varje enskild markägare kunna stoppa all utveckling.
Även Runar Karlsson försvarar exproprieringslagen.
-Det skulle inte vara möjligt att bygga vägar utan denna lag, då skulle vi knappt ha några vägar alls på Åland. De flesta länder har en liknande lagstiftning.
Ålandstidningen