Landskapsregeringen beslutade i går kväll att retroaktivt höja den kommunala procentsatsen i samfundsskattesatsen. Frågan är om den föreslagna lagändringen är förenlig med grundlagen.
MARIEHAMN Samfundsskatten har den senaste tiden varit en het politisk fråga, speciellt i Mariehamn. Frågan bottnar i att Finland beslutat att höja kommunernas andel av samfundsskatten med tio procentenheter. Den skatt som företagen på fastlandet betalar förändras inte. Den enda skillnaden är att de betalar en större andel av skatten till kommunerna och mindre till staten.
För de åländska kommunerna innebär detta ett problem eftersom Åland har egen behörighet när det gäller den kommunala beskattningen. Åtgärden innebär att de åländska företagen i praktiken får en skattesänkning som bekostas fullt ut av kommunerna på Åland.
Eftersom mindre samfundsskattepengar flyter in till staten får Åland mindre pengar av Finland. Detta samtidigt som de åländska kommunerna, till skillnad från kommunerna i Finland, inte får in mer pengar eftersom Åland har egen kommunal beskattning. Samma åtgärd som flyttar pengar från stat till kommuner i Finland flyttar därmed pengar från kommuner på Åland till företag.
Besked från landskapet
För Mariehamn skulle detta innebära ett ekonomiskt bortfall på runt två miljoner euro. Tidigare i juni skickade staden en anhållan till landskapet om att man skulle justera den kommunala procentsatsen från 5,7 till 8,3 procent så att Mariehamn inte skulle gå miste om miljonerna.
I går uttryckte Liberalernas vice gruppordförande Carl-Johan Wikström sin frustration över att beskedet från landskapet dröjer och kritiserade de egna partikollegorna finansministern Mats Perämaa och lantrådet Viveka Eriksson.
I går kväll kom emellertid Mats Perämaa med, för de åländska kommunerna, ett mycket positivt besked.
-Vi har precis bestämt oss för att justera den kommunala skattesatsen. Vi har tänkt komma ut med mer detaljerad information om detta nästa vecka, men det blev alltså klart i kväll. Jag kan inte procentsatserna nu, men det är de som föreslagits.
Anledningen till att det tagit lite tid är enligt Perämaa att frågan är ytterst komplicerad.
-De skattetekniska, juridiska, byråkratiska och politiska effekterna är oerhört komplicerade. Det uppstår bokföringsmässiga problem när skattesatserna blir olika. Företagen måste redovisa var de haft sin verksamhet.
Kan vara olagligt
-Förslaget innebär en retroaktiv skattehöjning för samfunden, och vi är inte säkra på om detta är förenligt med grundlagen. I Finland har man inte samma problem eftersom man kunde stöda kommunerna utan att justera skattesatsen, vilket vi är tvugna att göra
Anledningen till att landskapsregeringen har tvingats ta fram detta förslag är alltså den åtgärd som Finland genomfört. Att åtgärden skulle skapa detta problem på Åland hade enligt Mats Perämaa Finland inte förutsett.
-När Finlands finansminister besökte Åland hade han inte den blekaste aning om att deras åtgärd skulle få denna effekt på Åland.
Lagtingets uppgift blir att ta ställning till regeringens lagframställan när det åter samlas efter sommarlovet.
Ålandstidningen