Ärendet, som är i ett tidigt skede, tas upp i Lemlands byggnads- och miljönämnd i dag.
– Det är ett antal privatpersoner som anhåller om att få inleda en detaljplaneringsprocess för byggnation, säger Lemlands byggnads- och miljöinspektör Johan Willstedt.
I Järsö- och Nåtöområdet gäller den så kallade trehektarsregeln, enligt kommunens byggnadsordning. Den innebär att man ska ha tre hektar mark för att få bygga på områden som inte är detaljplanerade.
– En grundläggande målsättning har varit att bibehålla Järsö- och Nåtöområdet rätt så glest bebyggt. Men genom en detaljplanering kan man tillåta lite tätare bebyggelse.
Inhämtar synpunkter
Ett antal sådana detaljplaner har redan godkänts i området, enligt Johan Willstedt.
Har någon som ansökt om att detaljplanera fått avslag?
– Nej, inte vad jag kommer ihåg nu. Det brukar utmynna i något slags samförstånd.
Däremot är det klart att det finns olika synpunkter som behöver beaktas, enligt Johan Willstedt.
– Det är därför som man initialt inhämtar olika åsikter.
Bland dem som hörts i det här skedet finns landskapets kultur-, miljö- och vägnätsbyråer. Alla tre byråer gör vissa invändningar när det gäller en detaljplanering av området, som ligger i närheten av Nåtö-Jungfruskär naturreservat.
Bör undvikas
Kulturbyrån skriver i sitt utlåtande att man inte har påträffat några fasta fornlämningar som är skyddade enligt lagen i området. Däremot bör hela området betraktas som en värdefull kulturmiljö med tillhörande naturvärden. I utlåtandet nämns bland annat hassellundar samt löv- och strandängar.
Enligt kulturbyrån bör byggande undvikas. Om det ändå blir en detaljplanering bör bostäderna begränsas till ett fåtal utspridda byggnader på ytor som landskapsregeringens miljö- och kulturbyråer har godkänt.
Miljöbyrån lyfter upp de mycket rika och viktiga naturvärdena i området. Man skriver att ett av Åland viktigaste naturskydds- och Natura 2000-områden ligger i närheten och att det inte får påverkas negativt.
Vägnätsbyrån nämner bland annat att en gång- och cykelväg planeras mellan Mariehamn och Järsö. Vid en detaljplanering bör därför en vägkorridor med en bredd om cirka 15 till 20 meter reserveras, anser man.
Lekplats och strand
Johan Willstedt föreslår att byggnads- och miljönämnden ska begära olika saker av markägarna som vill detaljplanera området.
Några exempel är att förslaget till planområde ska innefatta platser för en återvinningsstation, en lekplats och strandviste, att markägarna ska beskriva hur man ämnar lösa trafikfrågorna samt att de ska ange hur de tänker låta göra en kulturmiljöinventering, en naturinventering och en fornminnesinventering.