Ålands spannmålsbönder skeppar sina skördar via landskapets hamn i Färjsundet. Ab Lantbruk som äger spannmålstorken och anläggningen där fartygen lastas säger att kajen som är i mycket dåligt skick behöver renoveras och att en bergklack som förhindrar fullastade fartyg behöver sprängas bort.
– Vi har tvingats gå upp i fartygsstorlek och stöter därför på grund om vi lastar till full kapacitet, säger Nina Nyman-Johansson, vd vid Ab Lantbruk.
All åländsk spannmål som odlas konventionellt fraktas till Finland via hamnen. Fartyget som nu fraktar spannmålet behöver ett minimum om 4 meter vatten vid full last och bergklacken ligger vid normalvattenstånd 3,2 meter under ytan.
– Kostnaden för fartyget är den samma oavsett om den avgår tom, halvfull eller full och eftersom vi bara kan lasta halvfullt blir det dyrare för Ålands jordbrukare att få sin vara fraktad härifrån, säger Nina Nyman-Johansson.
Har ni varit i kontakt med landskapet i ärendet?
– Otaliga gånger.
Vad har ni fått för respons?
– Det verkar råda radiotystnad. De har utfört en lodning men grynnan ligger ju kvar, till och med det mindre fartyget vi använde oss av förut har haft bottenkänning på platsen.
60 procent av kapaciteten
Fraktfartyget som används i dag har en lastkapacitet som motsvarar cirka 40 långtradarlass spannmål, eller 2.200 ton.
– Om vi ponerar att frakten från Åland sker med långtradare, handlar det om en flerfaldig kostnad. Då försvinner lönsamheten från en redan pressad spannmålsodling.
Hur stor del av fartyget lämnas outnyttjat i dag?
– Det beror lite på vilket spannmål det handlar om, råg och vete är tyngre per volymenhet än havre och korn. Men vi kommer upp i ungefär 1.200 till 1.300 ton.
Bro- och hamningenjör Anders Sundblom vid landskapsregeringens vägnätsbyrå säger att han känner till att Ab Lantbruk i olika omgångar har kontaktat landskapet i ärendet.
– Och vi har gjort en lodningskarta över området i anslutning till kajen. Men vi ska också komma ihåg att de nu utan förvarning har bytt till ett större fartyg.
Av vilken orsak gjordes då lodningskartan?
– För att säkerställa och kartlägga djupet kring bryggan. På så vis vet fartygets kapten hur djupt det är.
Är det en komplicerad sak att spränga under vatten?
– Nej, det är fullt genomförbart, men vi har inga budgeterade medel för ett sådant ingrepp.
Hur stor kostnad medför ett sådant ingrepp?
– Det vågar jag inte svara på.
Peter Pussinen