För två år sedan tog landskapet i bruk en ny oljepanna i sitt laboratorium i Jomala. Nu säger landskapsregeringen att alla oljepannor ska bort 2025. – Vår syn på oljeuppvärmning har förändrats på bara två år. Men det är klart, särskilt visionärt var det inte, säger miljöminister Katrin Sjögren (lib).
ENERGI Det är inget tvivel om vad som puttrar i pannrummet på landskapets laboratorium. Doften av olja slår emot just före vågen av värme som tränger ut ur utrymmet.
- Det fördes ihärdiga diskussioner av personalen när vi fick höra talas om planerna på oljeuppvärmning av den nya byggnaden, berättar Nina Rosenback-Holmström från miljölaboratoriet.
- Vi frågade om man inte borde ta ett miljövänligt alternativ när man bygger en ny anläggning?
Så i år uttalar landskapsregeringen att målet är att alla oljepannor ska vara borta år 2025.
I och med det har frågan fått nytt liv i fikarummet på laboratoriet.
- Inte lider vi i dag av att det eldas med olja, men de borde ha tänkt på miljön och det är inte billigt heller att värma en så här stor byggnad med olja, säger hon.
Bergvärme för kostsamt
Men diskussionen om ett alternativ till olja föddes inte samtidigt som debatten om "klimathotet". Andra uppvärmningsmetoder har funnits tillgängliga länge och i pannorna på egnahemshusen på Åland finns både spannmål, pellets och flis. För att inte glömma jord- och bergvärme.
Ändå var det olja som valet föll på när det nya laboratoriet skulle inrättas.
- Alternativet vi såg då var bergvärme. Men eftersom ett laboratorium kräver stor luftomsättning i sina dragskåp går mycket energi åt, själva anläggningen skulle ha blivit för dyr, förklarar Elisabeth Rosenlöf, projektingenjör på landskapsregeringens byggnadsbyrå.
Budgeten för bygget var begränsad, därför upphandlades i stället en splitterny oljepanna.
- När hela projekteringen var klar kom flis i ropet, då var det för sent att riva upp planerna, beskriver hon.
Helt bortkastad är oljepannan ändå inte, menar hon, eftersom laboratoriet kan behöva en värmekälla i reserv när förnyelsebar energi sätts in i stället.
"Inte visionärt"
Miljöminister Katrin Sjögren (lib) är en av hjärnorna bakom landskapsregeringens energimeddelande där oljepannornas öde beseglas. Hon menar att det är begripligt att det blev ett beslut om oljeuppvärmning då.
- Vår syn på frågan om oljeuppvärmning har förändrats på bara två år. Men det är klart, särskilt visionärt var det inte, säger hon.
- Det är så klart inget vidare att det används olja, men i och med energimeddelandet ska vi också ta ett internt grepp och se över våra egna fastigheter, vidareutvecklar hon.
Exakt vad som ska ersätta oljan har hon lite svårt att svara på.
- Det finns ingen unik lösning som oljan har varit i så många år. Snarare handlar det om en palett av åtgärder som vindenergi, solenergi, vågenergi, fjärrvärme, jordvärmet och pellets.
Går det i dagsläget att helt klara sig utan oljepannor på Åland?
- Bytet är ingenting som görs i en handvändning. teknikutvecklingen på området går rasande snabbt, så vi kommer att hitta lösningar.
Tone Nordling