Ålands näringsliv har blivit lite av spindeln i nätet för hanteringen av likviditetslånen som landskapsregeringen (LR) och Finnvera till 80 procent garanterar. Organisationen hjälper företag att fylla i låneansökningar och assisterar vid bankernas granskning.
Också Ålands näringsliv är medvetna om de kritik som riktats mot att likviditetslånen till företag som går dåligt i coronakrisen kostar ganska mycket.
– Mycket av åtgärderna har handlat om att företagarna ska ta lån. Lån ska betalas tillbaka, och det är räntor som ska betalas. Den kritiken är ganska stor, säger Anders Ekström.
Upplevs inte som stöd
Han är inte beredd att säga att likviditetslånen via Finnvera är sämre än ”vanliga” banklån.
– Det har att göra med vilken kreditvärdighet du har. Vad du får nu via banken är att LR och Finnvera går in med en 80-procentsgaranti, och det kan avgöra att du faktiskt får ett lån.
Däremot håller Anders Ekström med om att bilden blir att staten ger med ena handen och tar med den andra när avgifterna blir för höga.
– Kostnaderna gör att det inte upplevs som ett stöd. Om du ska betala för att få det upplevs det mer som en försäkring när staten säger att ”vi garanterar 30–40 miljarder”, men samtidigt tar betalt. Staten kommer ju få en intäkt på det här. Man kunde, under den här perioden på ett år från nu, sagt att man inte tar ut någon provision. Det hade varit en hjälp till företagen.
Riktar fingret mot staten
Anders Ekström och Ålands näringsliv ser gärna att landskap och stat genomför ytterligare stödåtgärder – men också att man mer ser till konsekvenserna av de åtgärder man genomför för att minska spridningen av coronaviruset.
– Hittills har man från staten bara fokuserat på smittspridning och genomfört lite åtgärder för att underlätta för företagen. Det har gått två veckor, vi borde sett fler förslag. Och här riktar jag främst fingret mot Helsingfors.
Du räds inte att bli kallad för kallhamrad kapitalist när du sätter det mot varandra?
– Jo, absolut. Jag har folk i riskgrupper i min närhet, och man behöver vidta åtgärder för att skydda dem. Men man måste också titta på konsekvenserna. Om man vidtar åtgärder för att minska smittan, måste stöden till företagen vara i paritet med det. Jag kan för lite om virus för att säga om åtgärderna är rätt eller inte, det tänker jag inte lägga mig i, men jag vill belysa konsekvenserna, säger Anders Ekström.
Jonas Bladh