Långnäs anses utgöra en lämplig knutpunkt för OX2:s och Ålandsbankens havsbaserade projekt Noatun Nord och Syd, både för konstruktion, elanslutningar, vätgas och e-bränsleproduktion/distribution samt nya företagsetableringar.
Fullt utbyggd kommer hamnen fungera som en grön nod och möjliggör förutom konstruktionslogistik till de enskilda projekten möjligheter för nya företagsetableringar, arbetstillfällen, konkret elanslutning till Åland och mycket mer. Kapacitetsbehovet till Långnäs beräknas till 3.000 MW, vilket är elektrolysörens maximala storlek.
Noatun Nord och Syd ska enligt planerna anslutas till elnätet både direkt till Finland respektive Sverige och Finland, men även till Långnäs och därifrån till Åbo.
– Att skapa en Mega Grön Hamn ger Åland styrka på många olika sätt. Förutom att vara en viktig del för de havsbaserade vindkraftsprojekten skapas arbetstillfällen, e-bränsle tas fram för rederibranschen, Åland blir attraktivt för stora företagsetableringar samt möjliggör även många nya innovativa projekt inom syresättning av vattendrag och nyttjande av överskottsvärmen för olika industrier. Hamnen stärker Ålands möjligheter att bli den ledande gröna hubben i Norden, säger Anders Wiklund, landschef Åland på OX2, i ett pressmeddelande.
Potential för nya företag
I projektet planeras bland annat produktion av vätgas som ger drivmedel för rederibranschen, nyttjandet i lokal framtida skärgårdstrafik samt nyttjandet i industriella processer på Åland. Långnäs blir även en viktig knutpunkt för transport av vätgas genom planerade Baltic Sea Hydrogen Collector ner till kontinenten.
Dialog förs även direkt från projektbolagets sida med internationella företag om nyetablering på Åland, vilket rör både tillverkande industri, it-branschen samt möjligheter med storskaliga gröna jordbruksmöjligheter, allt beroende av storskalig grön energiproduktion.
– Syftet med våra planerade vindkraftsprojekt är både grön omställning, möjligheter till delaktighet från allmänheten via vårt fondupplägg, men kanske framför allt en ny tillväxtmotor för det åländska näringslivet. Förstudien avseende Långnäs som Mega Grön Hamn är ett viktigt steg för att förstå hur Långnäs kan fylla en central roll i det framtida åländska näringslivet, inte minst för tillväxt av existerande åländska bolag och nyetablering av företag, säger Peter Wiklöf, vd på Ålandsbanken.
Förstudien planeras pågå under tolv månader för att förstå mer om förutsättningarna kring Långnäs Mega Grön Hamn, både praktiska och tekniska samt finansiella faktorer.