Att grundlagsutskottet rekommenderar riksdagen att godkänna propositionen om ändring av självstyrelselagens paragrafer om hur Åland ska finansieras ser lantrådet Katrin Sjögren som en vinst för landskapet.
– Det är absolut en bra dag för Åland. Bra på alla sätt, säger hon.
Grundlagsutskottet konstaterar också att ändringen av självstyrelselagen ska behandlas före den finländska regeringens vård- och landskapsreform. Dessutom tog utskottet beslut om att föreslå riksdagen att anta ett uttalande om att nästa regering snabbt ska återuppta arbetet med att revidera hela självstyrelselagen.
Hur viktiga är de här besluten för Åland?
– Det är jätteviktiga, otroligt viktiga. Just att de också säger att totalrevisionen ska fortsätta och att självstyrelsen inte får vara föremål för dagspolitik utan vara stark och ska behandlas med respekt, säger Katrin Sjögren.
Betyder mycket
Just att utskottet, utan egentlig anledning av propositionen, uttalar vikten av att revisionen av självstyrelselagen återupptas framhåller Katrin Sjögren som viktigt.
– Det betyder väldigt mycket. Grundlagsutskottet är ett utskott som har en väldig auktoritet och som man följer. Så det är förstås jättebra, och man blir glad över det, att utskottet visar att det är viktigt att vi får en total revision av självstyrelselagen. Vi får tacka för det gedigna arbetet i grundlagsutskottet, det är mycket värdefullt för Åland och självstyrelsen – och för Finland.
Propositionen går nu tillbaka till riksdagen för beslut. Men om grundlagsutskottet inte också ger tummen upp för vård- och landskapsreformen finns en risk att propositionen om självstyrelselagen också faller.
– Nu har jag blivit lite luttrad, sur och gammal, så jag tror inget är färdigt innan riksdagen tagit beslutet.
– Men om det är så att man, efter sju sorger och åtta bedrövelser, sänker självstyrelsepropositionen på grund av att vård- och landskapsreformen inte hinns med, så är det synnerligen ett fattigdomstecken. Då står vi på ruta noll igen med revisionen. Då får vi börja om med blankt bord och då tar vi ett varv till med vad som är bäst för Åland. Då talar vi skattebehörighet, grundfinansiering – hela paketet, säger Katrin Sjögren.
Får efterverkningar
Lantrådet tror att uppståndelsen kring Åland i samband med den stora reformen av vården i Finland kan få efterverkningar.
– Det kommer nog efterspel av det här också, att folk tycker att Åland ska vara som alla andra landskap. Det finns ju de som tycker att det är besvärligt att vi ska vara annorlunda, men de måste sätta frågan i ett vidare perspektiv. Finland fick Åland under vissa förutsättningar och vem om inte en nordisk välfärdsstat ska visa att man behandlar sina minoriteter väl?
Samtidigt tror Katrin Sjögren också att uppmärksamheten dels kan vara en ögonöppnare, dels ett sätt att upplysa om Ålands speciella förhållande till staten Finland.
– Det tror jag. Speciellt för riksdagsledamöterna och kanske också för tjänstemännen på ministerierna blir det tydligt att det finns något att vinna på att fundera över vad beslut har för konsekvenser för självstyrelsen. Att gå tillbaka och lappa och laga har visat sig krångligt.
Jonas Bladh