Förslagen om permitteringar för landskapets lärare innebär att lärarna friställs på ledig tid. Oschyst enligt lärarfacken, som menar att det drabbar arbetslusten.
ARBETE Fem landskapsskolor har gått vidare med planerna på permitteringar av lärarna. Ålands lyceum och Ålands handelsläroverk föreslår permitteringar redan i augusti, för att minska risken för att åtgärden går ut över eleverna. Men förslaget är inte populärt bland lärarna.
-Vi anser att det är ett fult knep att permittera oss på vår lediga tid. Det enda rätta vore att permittera oss under vanliga arbetsdagar. Tolv dagar utan lön borde minska vår arbetsmängd med detsamma, säger Anne Almkvist (bilden) som är ordförande för Ålands lärarförening.
Permitteras på julfesten
På Ålands lyceum görs permitteringen först sex dagar i augusti, där bara en dag är normal arbetsdag enligt Anne Almkvist. Därefter fem dagar i oktober, höstlovsveckan och slutligen den 21 december, därmed ställer man också in årets julfest.
Enligt facket förlorar lyceets lärare tre semesterdagar och två veckoslut.
-Det här har redan sänkt arbetsmoralen och det är inte bra för någon när lärarna vantrivs. Vi förstår att rektorerna inte är i en lätt situation. Men det är fel att tänka att man kan göra permitteringar utan att det syns, säger Anne Almkvist.
Arbetet minskar inte
Även sjömansskolan planerar att permittera lärare på deras lediga tid, men där handlar det om två veckoslut och inte om semestern, enligt Kimmo Mattsson som är Akava Ålands huvudförtroendeman för lärarna.
-Problemet med det här är att lönen försvinner utan att arbetet minskar. Vi måste göra jobbet ändå när vi kommer tillbaka, säger han.
Finlands svenska lärarförbund stödjer de åländska lärarna.
-Under mina tre decennier i skolvärlden är det här första gången vi står inför ett verkligt hot om att permittera lärare under den införtjänade sommarledigheten. En stor arbetsgivare som Ålands landskapsregering måste veta bättre än så, säger förbundets Dan Johansson i ett pressmeddelande.
Möts på måndag
Det är ytterst arbetsgivaren som beslutar om en permittering. Reglerna som styr är att de anställda måste varslas 90 dagar på förhand. Enligt Rainer Juslin har de anställda sedan rätt att minst 30 dagar före får reda på exakt när permitteringen verkställs.
På måndag möts arbetsgivarrepresentanterna och facken inom samarbetskommittén. Inför det mötet har Ålands handelsläroverk och Ålands lyceum lämnat in permitteringsplaner. De övriga tre skolorna har inte lika bråttom eftersom de planerar att genomföra permitteringar senare. Det gäller alltså yrkesskolan, hotell- och restaurangskolan och sjömansskolan.
-Ingen av de här skolorna har lyckats upppnå sparkraven på något annat sätt, säger landskapets utbildningschef Rainer Juslin.
-Det är inte omöjligt att det blir vissa permitteringar exempelvis under sommaren. Men från arbetsgivarens sida försöker vi att undvika det, det har uppfattats som en provokation av de anställda, säger Rainer Juslin.
Engångsåtgärd
Kommer skolorna att stänga under permitteringen?
-Målet är att planera så att det inverkar så lite som möjligt på verksamheten i skolan. Men i vissa fall kan det bli aktuellt med tillfällen där skolan är öppen men att eleverna får arbeta självständigt, utan lärare, säger Rainer Juslin.
En anledning till att skolorna har haft svårt att lösa besparingarna på frivillig väg är att lärarnas avtal förhindrar dem att ta ut semesterpengen i ledig tid.
Några lärare har redan valt att ta tjänstledigt några veckor. De anses redan ha dragit sitt strå till stacken och berörs inte av permitteringarna.
En permittering är en kortsiktig lösning, hur vet ni att ni inte hamnar i samma sits nästa år?
-Jag kan inte svara på det eftersom anslagen för nästa år inte är klara, men det är tänkt som en engångsåtgärd, säger Rainer Juslin.
Tone Nordling