För närvarande hålls de viktigaste samhällsfunktionerna igång, men på sikt är situationen ohållbar, säger Knut Lönnroth på presskonferensen om covidläget på Åland.
– Vi förväntar oss inte någon dramatisk minskning den närmaste tiden, det tar alltid lite tid innan åtgärderna som nu är på plats får sin effekt, säger han.
En nybildad särskild arbetsgrupp, där bland annat THL:s hälsosäkerhetschef, Mika Salminen ingår, höll i går sitt första möte. Enligt Knut Lönnroth redogjorde man från THL:s sida under mötet för de rekommendationer man nu för fram till den finländska regeringen.
Bland annat bedömer man att det nya läget med spridningen av Omikron tyder på en betydligt lägre risk att drabbas av allvarlig covid-19 – särskilt för vaccinerade.
– Däremot är det så att man fortsatt behöver en tredje dos för att få ett optimalt skydd, säger han och fortsätter.
– Men inte ens tre doser ger ett optimalt skydd mot att bli infekterad.
Ineffektiv strategi
Detta innebär, enligt Knut Lönnroth, att det är väldigt svårt att få stopp på spridningen av covid-19. Därför ifrågasätter man nu samhällsåtgärdernas effektivitet mot smittspridningen.
– Även om vi har kraftfulla åtgärder under en tid och smittotalen börjar gå neråt, finns risken att det ökar igen så fort vi släpper på åtgärderna.
THL anser även att den finländska grundläggande modellen med snabb testning av personer med symptom, isolering, smittspårning samt karantänsförfarande nu fungerar dåligt.
– Man hinner inte med, vilket vi även har sett här på Åland. Dessutom förefaller Omikronvarianten ha en kortare inkubationstid, vilket bidrar till att man inte hinner med smittspårningen.
Strategins ineffektivitet ligger därför bakom att THL nu för diskussioner kring att gå mot en normalisering där man accepterar smittspridningen.
– I stället vill man testa och identifiera riskgrupper i ett tidigt skede för att tidigt kunna sätta in behandling och eventuell sjukhusvård, säger Knut Lönnroth.
Vill minska karantäntiden
I en skrivelse från THL till Statsrådet och Social- och hälsovårdsministeriet föreslår man bland annat att minska isolerings- och karantänstiden till fem dagar från dagens tio dagar. Man vill även fokusera smittspårningen till riskmiljöer som personal inom vård och omsorg.
Ett annat förslag är att godkänna positiva hemtest utan att en smittskyddsläkare behöver utfärda ett intyg för att ha möjlighet till ekonomisk ersättning.
– Men det kräver en lagändring, vilket är komplicerat.
THL föreslår dessutom att hälsokontroller och andra åtgärder vid gränserna bör slopas, dels för att de saknar effekt och dels för att de är mycket resurskrävande.
Också i den åländska arbetsgruppen diskuteras en förkortning av karantänen till fem dagar samt att undanta trippelvaccinerade helt från karantän och provtagning.
– Och det allra sista steget kan bli att gå mot testning på klinisk nivå samt fasa ut samtliga åtgärder på samhällsnivå, säger Knut Lönnroth.
Enligt honom behöver man inom två till tre veckor inleda en utfasning av åtgärderna på Åland.
Covid i siffror
Ålands incidens för den senaste 14-dagarsperioden ligger på 4.900 per 100.000 invånare.
Sex personer med covid-19 vårdas på sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning.
29 procent av ålänningar över 12 år har fått tre doser covid-19-vaccin.
Källa: LR:s presskonferens.