I husbilen erbjuds en säker – och varm – plats där ungdomarna kan samlas och där de kan vara säkra på att det finns vuxna att tala med.
– Syftet är att kunna ha ett mobilt uppsökande arbete, där vi får träffa ungdomar och bjuda in dem på kaffe, säger ledande fältare Sandra Lindberg.
Fältarna, som är en del av Kommunernas socialtjänst (KST), verkar förvisso redan i dag i hela landskapet, men Sandra Lindberg ser flera fördelar med att nu ha tillgång till just en mobil mötesplats. Dels vill fältarna kunna förbättra sin synlighet, dels hoppas de att steget att kontakta dem ska bli mindre. Inte minst ser de fram emot givande och intressanta diskussioner med ungdomarna.
– Och när vi åker ut till skärgårdskommunerna får vi nu möjlighet att stanna lite längre än vad vi gör i dag.
Välbeprövat koncept
Projektkoordinator Roy Pietilä berättar att liknande bilar redan finns på flera svensk- och finskspråkiga orter i Finland. Ägare av bilarna och koordinator av verksamheten är Stationens barn, en förening som arbetar för att främja en trygg uppväxt för barn och unga.
Konceptet med mobila mötesplatser är välbeprövat – projektet har nämligen redan pågått i några år. Att fältarna får låna en husbil under 2023 har möjliggjorts genom en donation från Lokal Tapiola Nyland och Stiftelsen Brita Maria Renlunds .
– Att ta sig ut på fältet, till platser där ungdomarna är, har vi märkt att är jätteviktigt och det har uppskattats på alla orter, säger Roy Pietilä.
Flera möjligheter
Sandra Lindberg hoppas på flera former av samarbeten mellan olika aktörer under året – kanske kan till exempel en polis eller någon från Ålands hälso- och sjukvårds preventivmedelsmottagning följa med i bilen vid något tillfälle.
– Ungdomarna kan själva komma med önskemål om vem de vill träffa, det kan ju se olika ut i olika kommuner.
Information om var och när Leoparden är i farten kommuniceras av fältarna via sociala medier.
Vad kan ungdomarna som besöker husbilen vänta sig?
– De kan vänta sig musik, kaffe eller te och kanske någon kaka. Men framför allt handlar det om att bygga upp kontakten mellan oss. Vi finns för deras skull och vi vill att de unga på Åland ska må bra, säger Sandra Lindberg.