Enligt uppgift till Ålandstidningen står ett antal mjölkproducenter nära eller ska redan ha tecknat kontrakt med Arla om leverans av mjölk till den nordiska mejerijätten. De ska ha erbjudits ett inköpspris som för ett antal år ligger ”ett par cent över” den prisbild som Valio erbjuder.
Vidare ska Arla ha meddelat att man redan från den 1 augusti kan börja hämta mjölk med bil från Åland, förutsatt att man fått med tillräckligt många leverantörer. Hur många leverantörer Arla behöver ha för att köra i gång verksamheten mot Åland är oklart. Det är också oklart hur många leverantörer som fortsatt att föra samtal med Arla.
Ålands producentförbunds vd Tage Eriksson har nåtts av samma information:
– Jag fick veta det för en timme sedan, säger han när Ålandstidningen talar med honom vid middagstid på onsdagen.
– Enligt informationen jag fick har man inte tillräckligt många ännu, utan man ringer runt och raggar från Arlas sida. Det är nämligen mängden mjölk som är avgörande, så att man kan fylla en hel bil. Antalet producenter är inte så avgörande.
Vet du vilka leverantörer som accepterat Arlas bud?
– Nej.
Vad är din reaktion på det här?
– Det är svårt att analysera nu. På kort sikt kan det hända att ÅCA själv diskuterar med Arla för att bli av med det överskott som uppstått på grund av Rysslands bojkott. Man har för mycket mjölk för tillfället, så på kort sikt kan det lösa problemen för ÅCA.
– Men jag är orolig för hur det går på lång sikt. Det beror på vilka producenter som valt att skriva på för Arla.
Orolig för konsekvenserna
Enligt uppgifter Tage Eriksson fått ska avtalen med Arla vara på fem år. Om man ändå inom en snar framtid ska sluta med mjölkproduktion har man inget att förlora på att leverera till Arla, säger han.
– Jag har, med god kännedom om den ekonomiska situationen hos mjölkbönderna just nu, förståelse för att man kan ta till så drastiska åtgärder som att byta mejeri.
Men det finns också vissa risker, menar han. Arla brukar vända sig till producenter man räknar med att blir långvariga. Om de som blir kvar hos ÅCA upphör med sin verksamhet står mejeriet utan leverantörer. Å andra sidan, om Arla slutar ta emot den åländska mjölken är det inte självklart att ÅCA är villigt att ta emot avhoppare.
– Det är klart jag har en djup oro för de långsiktiga konsekvenserna, och vilka de blir för det lokala mejeriet.
Kommer producentförbundet att agera på något vis?
– Det har varit lite infekterat bland vissa producenter kring producentförbundets agerande eller icke-agerande i frågan. Man tycker att producentförbundet inte ska lägga sig i hur enskilda mjölkproducenter ska handla, men det upplever jag inte att vi har gjort. Vår roll är att stöda de lokala producentägda företagen och därför tycker jag att jag har all rätt att blanda mig i.
Ålandstidningen har sökt ett flertal mjölkproducenter som ska ha deltagit i mötet med Arla i Mariehamn tidigare i somras, men ingen vill bekräfta uppgifterna och vill över huvud taget inte kommentera dem.
Sandra Widing