Landshövdingen vill ta plats på kyrkomötet och i stiftsfullmäktige
KYRKA -Vi tycker att det är viktigt att få till en ny lista och en förändring. Peter Lindbäcks inlägg i debatten har gjort att vi har stort förtroende för honom, säger Fredrik Lindqvist, vice ordförande för kyrkorådet i Lemland-Lumparlands församling.
Det är hans församling som står bakom initiativet till de listor som utmanar de som i huvudsak består av folk från Mariehamns församling.
Den 11 februari är det val till kyrkomötet, det högsta beslutande organet i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, och till stiftsfullmäktige i Borgå stift. För Ålands del handlar det om en plats på kyrkomötet och en lekmannaplats i stiftsfullmäktige.
Peter Lindbäck, som även är ordförande för kyrkofullmäktige i Saltvik, kandiderar till båda posterna.
Ska kunna finska
Bakgrunden är beslutet att det sedan 2006 ställs krav att kyrkoherdar och vissa högre tjänstemän inom församlingarna måste ha nöjaktiga kunskaper i finska. Debatten blossade upp efter att stiftsfullmäktige under sitt möte på Åland i november röstade ner ett förslag från Saltviks församling om att slopa språkkravet för Ålands del.
Två av de 21 medlemmarna i Borgå stiftsfullmäktige kommer från Åland: lekmannen Bror Gammals och Juanita Fagerholm-Urch, kyrkoherde i Sund-Vårdö församling. Omröstningen slutade med 20 röster för att låta ärendet förfalla. Bror Gammals la ner sin röst.
På kyrkomötet har Åland representerats av Sune Alén.
"Har stor auktoritet"
Fredrik Lindqvist är inte nöjd med de åländska representanterna utan vill få en förändring till stånd.
-Peter Lindbäck har tagit ställning i språkfrågan på ett mycket förtroendeingivande sätt. Han är en person ska kan tala för Ålands sak.
-Som landshövding har han dessutom en stor auktoritet.
Tror du att en ensam ålänning kan åstadkomma en förändring?
-Det är en ensam ålänning med lång förvaltningserfarenhet och brett kontaktnät och dessutom en mjuk och smidig framtoning. Jag tror att Peter Lindbäck kan göra mycket för Åland med sitt enda mandat.
"Ser inte poängen"
Peter Lindbäck fick frågan om han kunde tänka sig att kandidera och svaret blev ja.
-Jag tror och hoppas att jag kan driva frågan om språkkravet och få till stånd en ändring så att Åland undantas. Språkkravet löser inga problem. Det skapar ett problem, ett latent rekryteringsproblem. Det är inte lätt att rekrytera kyrkoherdar och jag ser framför mig att det blir allt vanligare att man söker efter folk även i Sverige.
-Åland är enspråkigt svenskt, också i kyrkan är ämbetsspråket svenska. På Åland finns 70 olika nationaliteter. Jag ser inte poängen med att ställa krav på kunskaper i just finska.
I maj i år hölls ett möte i Saltvik där språkkravet diskuterades. Men att någon enighet inte uppnåddes visade sig på stiftsfullmäktigemötet i november.
-Då visade det sig ju att Juanita Fagerholm-Urch tyckte att språkkravet var bra. Bror Gammals la ner sin röst. Det blev en dålig start, säger Peter Lindbäck.
Hoppas på debatt
Nina Lindfors är ombud för de konkurrerande listorna med folk i huvudsak från Mariehamn. Hon är glad över att det finns flera listor så att det till skillnad från förra gången blir ett verkligt val.
-Det är bra. Jag tror att det kan få folk att engagera sig.
-Jag hoppas att det blir en debatt så att alla får veta vad kandidaterna står för.
Tror du att kandidaterna skiljer sig mycket åt i synen på språkkravet?
-Det tror jag egentligen inte.
Ålandstidningen