58 dagar återstår av mandatperioden för riksdagsledamöterna. Efter det är det dags för valrörelse för de som önskar bli återvalda. För Ålands riksdagsledamot innebär den korta tiden som återstår före valuppehållet bråda dagar.
Mats Löfström är ersättare i grundlagsutskottet, och där behandlas just nu två stora reformer i hög takt.
– Övervakningslagarna är vi i stort sett klara med, även om några element kvarstår så är det stora arbetet gjort, säger han.
Däremot är den största reformen under mandatperioden – vård- och landskapsreformen – fortfarande ännu inte avgjord i utskottet.
– Där har vi flera väldigt stora höranden på gång ännu, säger Mats Löfström.
Tvingas ifrågasätta
Ett av dessa höranden kommer att vara med landskapsregeringen. Vid sin upplysning inför lagtinget i måndags konstaterade lantrådet Katrin Sjögren att de låsta positionerna om Ålands framtida finansiering, som blir ett problem om reformen går igenom, är bekymmersamma.
– Där kommer vi att tvingas konstatera och ifrågasätta landskaps- och vårdreformens förenlighet med självstyrelselag och grundlag. Allt detta riskerar leda till en än mer tillspetsad situation, sade lantrådet.
Även Mats Löfström menar att det är ett synnerligen problematiskt område.
– Det påverkar vårt arbete i grundlagsutskottet betydligt, eftersom det här är en viktig komponent i utskottets hela uppgift att kontrollera så att vård- och landskapsreformen inte står i strid med självstyrelsen, utan att man kan göra reformen neutral.
Interna strider
I och med att regeringen i Helsingfors strax före jul, på grund av interna stridigheter, valde att dra tillbaka den proposition som Ålands och Finlands regeringar kommit överens om är frågan högst osäker.
Tror du det kommer en proposition före valet?
– Det är möjligt att den kommer, men för tillfället är chansen ganska liten eftersom det inte finns något samförstånd i regeringen, säger Mats Löfström.
Har du talat med finansminister Petteri Orpo (Saml) efter beslutet att dra tillbaka propositionen?
– Jag har pratat med honom, statsminister Juha Sipilä (C) och Ålandsminister Anne Berner (C), men det finns olika åsikter internt i regeringen och mellan ministerierna. I synnerhet har Finansministeriet en annan åsikt än Justitieministeriet om att föra saken vidare till riksdagen. Till dess att man löst den knuten går ingen proposition vidare.
Jonas Bladh