Ålandstidningen skrev i början av december att Jomala församling låtit ta ner 15 grova askar utanför kyrkan och att landskapet planerade att ta ner ett 40-tal träd längs i Jomala kyrkallé längs Godbyvägen.
Vid ett möte med deltagare från Jomala församling, landskapets vägnätsbyrå och Jomala kommuns byggförvaltning, ingicks i går en överenskommelse om hur man ska gå vidare med fällningen.
– Det bestämdes att vägnätsbyrån ska ansöka till Jomala kommun om att få ta ner träd, säger ledande vägmästare Thomas Idman.
I den ansökan ska det även ingå en återplanteringsplan.
Enligt Thomas Idman handlar det om de cirka 40 rödmarkerade träd som arboristen Teppo Suoranta har sagt ska vara fällda inom ett halvår.
Guy Dannström säger att vägnätsbyråns anhållan tas upp vid byggnämndens möte den 26 januari.
– Sedan hoppas vi kunna fortsätta diskussionen om trädfällningen och om hur återplanteringen ska se ut, säger Thomas Idman.
Farliga grenar
Det finns totalt 150 träd i allén. Teppo Suoranta sammanfattar sina undersökningar av dem i en 170 sidor lång rapport. Den innehåller ett omfattande bild- och informationsmaterial om varje träd längs sträckan.
Han redogör bland annat för varje träds ålder, skicket på stambasen, stammen och kronan, resultatet av olika undersökningar samt eventuella sjukdomar som trädet drabbats av. Han gör sedan en sammanfattande bedömning och ger förslag på åtgärder.
För ett antal träd är bedömningen att de ska tas bort inom ett halvår. Andra träd föreslås tas bort inom tre år. För träd som är i bättre skick föreslås åtgärder och uppföljning om fem år.
”Den största risken är de stora, döda och torra grenarna. De är hundratals längs med hela den livligt trafikerade allén”, skriver han i en sammanfattande text.
Ingen framtid
Teppo Suoranta nämner att en farlig sjukdom, askskottssjukan, redan har dödat många askar och att det kommer att fortsätta så länge det växer askar i allén. Askarna har inte någon som helst framtid som gatuträd här, skriver han.
Han skriver att stor del av träden växer i diken, där dikningsarbeten har skadat rötterna. Han ser det om omöjligt att fortsätta att låta träd växa i dikesbotten.
Trädbeståndet i allén består mest av askar och björkar. Det finns även några klibbalar, lönnar och skogsalmar. Teppo Suoranta anser att Jomala kyrkallé är en mycket viktig del av miljön och att den borde saneras med modern teknik och kunskap.
När Ålandstidningen intervjuade honom i början av december sade han att alla 150 träd i allén måste tas ner på sikt och att allén måste planteras om från början. Alla träd behöver dock inte fällas direkt, enligt hans bedömning.