Det är LR:s förslag till andra tilläggsbudget för år 2021 som nu förs till lagtinget. Tilläggsbudgeten landar på ett överskott på cirka 8,3 miljoner euro, vilket gör att grundbudgetens underskott på knappa 20 miljoner minskar till cirka 11,5 miljoner.
Den största intäktsposten är en ökad skatteavräkning till följd av att prognoserna förbättrats.
– När det gäller inbesparingarna är det knappast någon hemlighet att vi stod ganska långt ifrån varandra när processen inleddes. Men jag tycker att vi har fört ett gott resonemang, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C) om budgetförhandlingarna.
Finansministern Roger Höglund konstaterar att de ekonomiska förutsättningarna framåt fortsättningsvis är svåra att förutse.
Växande lånebehov
LR:s finanschef Conny Nyholm beskriver år 2020 som ”ett närmast brutalt år” ekonomiskt sett. LR har dock kunnat skjuta lånebehovet på framtiden. När man begärde lånefullmakten på 60 miljoner var bedömningen att den skulle behövas redan under årets första kvartal.
– Glädjande nog har det inte behövts. Likviditeten vid årsskiftet låg bättre än vad vi bedömde i höstas, säger Conny Nyholm.
Bedömningen nu är att betalningsberedskapen är tryggad över sommaren, men att det finns ett behov av att ta lån i höst. Under året räknar man med att lånebehovet uppgår till mellan 10 och 20 miljoner euro.
– Tittar vi framåt på åren 22, 23 och 24 ser vi ett sammanlagt lånebehov på ungefär 100 miljoner. Det här är alarmerande i sig, jag tror att vi alla behöver stanna upp och fundera på om det här är möjligt att låta sig göras, säger Roger Höglund och konstaterar att lån och räntor ska finansieras.
Dessutom vet man i dag inte om det är en trend som fortsätter.
Vad är det som gjort att likviditeten blev bättre än ni trott?
– Lånebehovet var en buffert på 20 miljoner euro, helt enkelt för att man inte vill nå ett saldo på landskapets konton under den summan. Samtidigt ville man ha tio miljoner i fall det dyker upp något oförutsett. Det har gjort att lånebehovet i sig har kunnat knuffas fram mot hösten, säger Roger Höglund.
Conny Nyholm konstaterar att LR har kunnat hålla en mycket mindre buffert än man tidigare räknat med.
– Hade vi hållit fast vid den budget vi räknade med hade vi varit på banken nu. Sedan har vi också en del innehållna hyror till Fastighetsverket, säger han, och fortsätter:
– I den buffert vi beräknade i höstas räknade vi in behovet för att kunna förverkliga allt som finns i budgeten, och i det läge vi har i dag finns det bitar som de facto inte förverkligas.
Osäkra EU-pengar
Ett orosmoln som återstår är EU:s återhämtningsfond. Från början var det sagt att Åland skulle få drygt tolv miljoner euro av Finlands andel. Summan är nu nere på drygt tio miljoner.
– Vi vet inte att pengarna är i hamn, för det finns några faror på vägen. Programmet ska godkännas av två tredjedelar av Finlands riksdag, och sedan krävs det att alla EU:s parlament omfattar räddningspaketet. Vi vet inte med säkerhet om pengarna kommer, säger Roger Höglund.
En del budgetanslag är villkorade så att de endast betalas ut när EU-medlen är klara.
Fem politiska fokusområden
Tillsammans med tilläggsbudgeten presenterar landskapsregeringen fem politiska fokusområden för de kommande åren.
Planen går under rubriken ”Fem fokusområden för nystart av Åland” och läggs fram i ett separat meddelande. Men tanken var från början att den skulle ingå i den allmänna motiveringen till tilläggsbudgeten.
– Vi bedömde sedan när processen gick vidare att det skulle bli svårt att hålla i tilläggsbudgeten, för den är så pass låst, och den har en tidspress på sig, det har inte meddelandet, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C):
De fem fokusområdena är: ”Jobb, utbildning, företagande eller annan meningsfull sysselsättning”, ”Exportföretagande inom digitala tjänster”, ”Grön kraft på export”, ”Vi välkomnar fler” och ”Stabil ekonomi och modernisering av landskapsförvaltningen”.
– Det är inte taget ur luften, vi har haft täta kontakter med Åsub (Ålands statistik- och utredningsbyrå, reds anm.), men också lyssnat in både österut och västerut vad man har för resonemang där, säger Veronica Thörnroos.