Landskapsregeringens genomgång av den första tiden som Mergus har varit i trafik har lett till en del åtgärder.
– Vi har betonat till vår avtalspart att de behöver inkomma med en förklaring på hur de har tänkt anpassa färjan så att den kan hantera lågvatten. Det blir problematiskt som det ser ut i dag, säger Christian Wikström.
Problemet som kan uppstå är att färjans klaff och färjfästets klaff inte passar. Enligt avtalet mellan rederiet och landskapsregeringen ska Mergus kunna ta ett fastställt antal tunga fordon.
– Då sjunker färjan ner i vattnet och skillnaden mellan färjan och färjfästet blir större. Det problemet blir värre vid lågvatten, säger Christian Wikström.
Detta måste åtgärdas, säger han.
– Det är en förutsättning för att man ska kunna trafikera. Om det inte åtgärdas kan man inte trafikera vid lågvatten och då kan man inte uppfylla avtalet.
Anpassningar behövs
Landskapsregeringen inväntar nu ett svar från rederiet.
– De har lovat att leverera en viss trafik. Det måste gå att lasta och lossa på ett säkert sätt, säger Christian Wikström.
Landskapsregeringen har även meddelat rederiet att det behöver vidtas vissa åtgärder gällande anpassningen för funktionshindrade. Den så kallade containerna är okej i sig. Men det ska bli enklare att använda den.
– Vi har lyssnat på de synpunkter som Funktionsrätt Åland har inkommit med och försöker åtgärda det man påpekar, säger Christian Wikström.
Vad gäller vissa passagerares oro över säkerheten på Mergus, i till exempel trappan mellan salongen och bildäck, förtydligar han att det är Traficom som godkänner säkerheten på fartyg.
– Det är inte landskapsregeringen som gör det, säger han.