Åboföretaget Lämpöpuisto har tagit för mycket betalt av Ålands landskapsregering och förlorar nu det stora bränslekontraktet till färjorna och lastbilarna.
TRAFIK Inköpet av bränsle till skärgårdstrafiken och andra fordon inom Ålands landskapsregering är ingen liten affär.
I runda slängar handlar det om åtta miljoner liter bränsle eller nära fem miljoner euro per år, inklusive moms. Upphandlingen som sker årsvis görs enligt EU:s direktiv.
År 2008 vann Åboföretaget Lämpöpuisto Oy kampen om leveranserna i strid med Teboil, St1 och Neste. Även under 2009 var Lämpöpuisto billigare än konkurrenterna.
Men efter bara halva 2009 kom det överraskande beskedet från landskapet: vi bryter avtalet och låter St1/Rundbergs leverera bränslet under den återstående kontraktsperioden.
Byter till Station1
Sedan den 1 juli är det därför Rundbergs/St1 som förser landskapet med bränsle medan Lämpöpuisto/Shell helt förlorar landskapet som kund.
Trafikminister Runar Karlsson (C) förklarar uppsägningen så här:
-Vi är inte överens om prissättningen. Trots att vi under flera månader polemiserat om varför priset ser ut som det gör har vi inte fått något bra svar. Därför har vi sagt upp avtalet, säger Karlsson.
Med juridisk sakkunskap som stöd har landskapet gått igenom alla fakturor och förhandlat med Lämpöpuisto. När uppsägningen var ett faktum gick oljeleveransen istället över till Rundbergs/St1 som bjöd det nästbilligaste priset hösten 2008.
Det kunde ske utan ny upphandling?
-Ja, eftersom det rör en begränsad period så medger tiden ingen ny EU-upphandling. Inför nästa upphandling ska vi se över hela grunden för hur vi håller koll på priserna. Det är inget lätt område.
Vad säger Lämpöpuisto om att ni sagt upp avtalet. Normalt sett brukar leverantörer protestera mot sådant.
-Nja, vi har fått sådana signaler från dem att om ni är missnöjda med något så får ni väl säga upp det då.
Vilket kan tyda på att de håller med...
-Det tycker jag. Och det gör att vi måste fundera på hur vi gör med det retroaktiva. Om vi kan få tillbaka det vi tycker vi betalt för mycket genom att gå till domstol. Det är ju inte gratis det heller.
Hur mycket pengar handlar överfaktureringen om?
-Det är svårt att säga men 1 cent per liter är ju 80.000 euro... Eftersom vi har så vitt skilda åsikter om detta är det omöjligt att säga. Det är åtminstone så mycket pengar att vi tar risken att säga upp avtalet. Kanske ett par hundra tusen euro, kanske mer, kanske mindre.
Det kan röra sig om bra mycket mer än så. Enligt källor ombord på vissa av landskapets färjor kan merkostnaden över tid vara ända upp till "10 till 15 cent per liter". Om sådana uppgifter stämmer kan landskapet ha betalat ända upp till 1,5 miljoner euro för mycket. De siffrorna vill dock ingen bekräfta offentligt.
Hur uppdagades allt detta?
-Dels av tjänstemännen på trafikavdelningen och dels efter att en konkurrent till Lämpöpuisto ringt mig och hävdat att vi betalade för mycket. Sådant sker ju ganska ofta, att konkurrenter hävdar det ena och det andra. Ofta har de fel, men i det här fallet har vi kommit fram till att den som hävdade detta har kött på benen.
Inget trovärdigt
Med sin nyvunna kunskap på fickan bad LR Lämpöpuisto ändra sitt pris. Eller i vart fall komma med "trovärdiga" förklaringar.
-Men de sade klart nej varför vi till sist tvingades säga upp avtalet. De försökte komma med några förklaringar men dessa var inte trovärdiga.
Den påstådda överfaktureringen har skett under 2009. Men landskapet är också berett att se över räkningarna från 2008.
Lämpöpuisto företräds på Åland av Shell i Godby där platschefen Timo Rautatammi undertecknade den ursprungliga offerten till landskapet. Vad som hänt sedan dess vet han inte.
-Jag vet att det pågått förhandlingar och att kontraktet är uppsagt. Varför vet jag inte, jag har inte varit involverad, säger Rautatammi.
Roger Rundberg vid Rundbergs/St1 vill inte heller säga något mer om bytet.
-Som jag förstått det hela har nånting hänt kring priset som Lämpöpuisto fakturerat, vad vet jag inte, säger han.
Ålandstidningen