Vad tycker allmänheten om förslaget till ny barnomsorgslag?
Det vill LR nu ta reda på och öppnar en frågelåda på nätet.
-Vi tycker att det är viktigt med kommunikation, säger socialminister Katrin Sjögren (Lib).
LAGSTIFTNING I och med att barnomsorg berör väldigt många människor på något sätt har socialinspektör Ulla Rindler-Wrede och socialminister Katrin Sjögren öppnat frågelådan för allmänheten. Meningen är att alla ska kunna komma med synpunkter, åsikter och kanske förslag på förändringar redan nu - innan den nya barnomsorgslagen har klubbats.
-Det är en fråga som engagerar många. Jag har varit på många julkalas och födelsedagskalas där barnomsorgen diskuteras, säger Rindler-Wrede.
Därför hoppas och tror hon att man får in respons genom "Fråga direkt" på regeringens hemsida.
En ny barnomsorgslag stiftas nämligen inte utan debatt.
-Det är problem att få till en ny lag för det finns många åsikter. Bara politiskt finns det stora skillnader, säger Katrin Sjögren.
Genom detta hoppas man kunna ta åsikterna i beaktande redan i ett tidigt skede.
Inriktat på barnen
Förslaget till ny barnomsorgslag som nu arbetats fram var klart vid midsommar och är skickat på remissrunda till flera olika instanser, föreningar och till alla kommuner. Det innehåller en hel del förändringar mot den lag som stiftades 1997 och är i bruk i dag.
-Vid det här laget är den gamla lagen förlegad. Avgiftsparagrafen är förlegad och rättighetsparagrafen är förlegad, säger Ulla Rindler-Wrede.
Det nya förslaget är inriktat på barnens väl och på att alla föräldrar ska kunna kombinera familjeliv med yrkesliv, berättar Katrin Sjögren.
-Det innebär att man har rätt till barnomsorg om man går i skola, jobbar eller till exempel är arbetslös.
I fredagens tidning skrev Ålandstidningen om Ålands kommunförbunds remissvar där man kritiserade att föräldrar inte skulle få barnomsorg om de förlorade jobbet. Något som visar sig inte stämma.
-Vi har skrivit att föräldrar kan få barnomsorg av "annat särskilt skäl" där arbetslöshet ingår. I förordningen har vi förtydligat detta, säger Ulla Rindler-Wrede.
Det är just den sortens missuppfattningar som man vill förhindra genom att fråga allmänheten, säger Katrin Sjögren.
Klart i november
När det gäller avgifter innehåller lagen vissa begränsningar, ett så kallat golv och tak för avgifterna. Detta gör att kommunerna fortsättningsvis kommer att kunna styra ganska mycket över barnomsorgen.
-Lagförslaget är ett minimikrav. Kommunerna kan alltid utöka sin service, säger Sjögren.
Remissvaren ska lämnas in senast den 28 september och därefter ska man utvärdera lagförslaget. Målsättningen är att lämna över det till lagtinget i november.
Matilda Andersson