Landskapsregeringen (LR) skickade under onsdagen in en skrivelse till Social- och hälsovårdsministeriet. Skrivelsen berör det reviderade lagförslaget på nya gränsregler. Som Ålandstidningen rapporterat har ministeriet tagit bort kravet på dubbla tester. Trots det är inte LR nöjd och skriver ”att lagförslaget inte går att verkställa på Åland i sin nuvarande utformning.”
– Skrivelsen är inget som efterfrågats från finska regeringen eller riksdagen. Det är något som vi såg som en skyldighet att informera om, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
För liten testkapacitet
I skrivelsen tar LR upp flera brister i lagförslaget. En är att Åland inte har en tillräcklig stor testkapacitet för att kunna genomföra alla tester som skulle krävas. Enligt lagförslaget , i sin nuvarande form, ska alla som inte fått två doser vaccin testas när de kommer in till Finland och Åland.
– Vi har möjlighet att testa omkring 200–300 personer om dagen. Förra veckan hade vi 6.000 inresande och det är nästan bara de äldre och sköraste som fått två doser. Det är vår bedömning att vi inte klarar av att utföra alla tester, säger Veronica Thörnroos.
I skrivelsen påpekar LR att lagförslaget medför en ohållbar situation för både berörda myndigheter och enskilda individer när testkapaciteten inte räcker till.
– Säg att du kommer från Estland och lyckas inte boka tid till test inom utsatt tid. Sedan insjuknar du i covid-19 efter 7 dagar. Då har du gjort dig skyldig till lagbrott, trots att du försökt få en tid till testning, säger Veronica Thörnroos.
Stora kostnader
Veronica Thörnroos nämner att det hade varit möjligt att använda sig av privata aktörer för att öka testkapaciteten.
– Men det är också en kostnadsfråga, säger hon.
I resten av Finland finns möjligheten att testa sig efter att man kommit in i landet, något som kan minska trycket på testkraven för inreseorterna.
– Om man kliver av i Åbo hamn och reser vidare så kan man testa sig när man kommer fram till Björneborg, som exempel.
Den möjligheten är inte lika stor på Åland.
– Åland är ofta slutdestination för de som reser hit. Det betyder att vi måste ta alla tester på de som kommer hit.
I skrivelsen framkommer att de påföljande kostnaderna kan bli höga.
Från LR finns också en oro över att överbelasta smittspårningen.
– Då finns alltid en risk för att få ett falskt positivt svar, särskilt om man haft corona tidigare, säger Veronica Thörnroos.
Nuvarande är bättre
Hon menar att de nuvarande reglerna med ett frivilligt test och sju dagars frivillig karantän är bättre än det nya lagförslaget.
– Det har lagt ett stort ansvar på individen, men inte medfört extra kostnader på sjukvården, säger hon.
Hon menar att det nuvarande systemet fungerat väl.
– Det har forskats i smittspårningen och där har man sett att de flesta har följt LR:s rekommendationer.