Frågan om hur EU:s direktiv gällande bioavfall ska tolkas har blivit aktuell efter att svenska medier rapporterat att man inte längre får elda trädgårdsavfall, som gräs, löv och pinnar. Det ska i stället lämnas till en återvinningsstation eller komposteras. Det påverkar inte bara vårstädande tomtägare, utan riskerar också att stoppa Valborgsbrasorna eftersom det krävs särskild dispens för dem.
– Samma EU-direktiv gäller även på Åland, men det här var inget som diskuterades varken när när vi tog den nya avfallslagen – eller nu. Spontant verkar det vara en snäv tolkning som görs i Sverige, säger miljöminister Jesper Josefsson (C).
På onsdagen skickade landskapsregeringen (LR) ut ett pressmeddelande, där man skriver att avfall så långt som möjligt ska återvinnas.
”Avfallsförordningen kräver dock inte att trädgårdsavfall måste komposteras på fastigheten eller föras till insamling. Privatpersoners eldning av trädgårdsavfall hindras således inte av avfallslagstiftningen. Men allmänheten ska i så hög grad som möjligt minimera och materialåtervinna allt sitt avfall. Någon ändring i regleringen har inte skett i vid årsskiftet utan dessa bestämmelser har funnits sedan tidigare”.
EU:s avfallsdirektiv
Från och med den 1 januari 2024 måste EU-länderna se till att bioavfall antingen källsorteras eller återvinns vid källan (t.ex. hemkompostering). I begreppet bioavfall ryms förutom matavfall också trädgårds- eller parkavfall.
Senast den 1 januari 2025 måste de källsortera textilier och farligt avfall från hushåll.
Olika tolkningar
I pressmeddelandet säger Jesper Josefsson att det ”inte bara är vid eldning som sunt förnuft är bra utan också vid framtagning av lagstiftning. Det här är ett bra exempel på hur pass olika medlemsländerna kan tolka och implementera samma EU-direktiv.”
Enligt LR ska frågor om hur trädgårdsavfall ska hanteras besvaras av kommunerna.
”Tänk på väderförhållanden och spridningsrisk när du tänker elda till trädgårdsavfall och visa hänsyn till grannar”, uppmanar man.
– Eldningsförbudet har varit reglerat av skogsbrandvarningen. Då är det automatiskt förbjudet att uppföra eld, i övrigt har det inte varit reglerat. Inom markeringen för tätort är det alltid förbjudet att elda, säger brandmästare Johan Söderberg vid Mariehamns räddningsverk.