I torsdagens Ålandstidningen riktade de finska sjöfacken skarp kritik mot rederiet Nordic Jetline som tecknat nytt kollektivavtal med den nybildade föreningen Finlands fria sjöfarare. Fackförbunden hävdar att föreningen är ett så kallt gult fackförbund, som egentligen står på arbetsgivarens sida. I det här fallet är kopplingen till arbetsgivaren tydlig i och med att rederiets styrelseordförande Hans Jonasson även är styrelseordförande i den nybildade föreningen.
– Man kan få det att se dåligt ut om man vill, sade Nordic Jetlines styrelsesuppleant Oskar Berndtsson till Ålandstidningen.
Infrastrukturminister Christian Wikström sade tidigare i veckan att det var för tidigt att uttala sig om saken, men på fredagseftermiddagen ger han besked:
– Vi har tittat på avtalet och haft en dialog med både facket och Nordic Jetline, och kommit fram till att kollektivavtalet, som det ser ut nu, inte är giltigt.
Föreningen som rederiet tecknat avtal med saknar medlemmar och kan därmed inte representera arbetstagarnas intressen i ett arbetsavtalsförhållande, resonerar landskapsregeringen. Men frågan handlar inte enbart om juridik, säger ministern, utan också om samhällsansvar.
Förväntar sig snabbt svar
I LR:s avtal med rederiet finns inget krav på kollektivavtal. Däremot måste LR enligt beställaransvarslagen garantera att rederiet följer de centrala villkoren i sjöarbetsavtalslagen. Christian Wikström menar att det ligger i rederiets intresse att ha ett giltigt kollektivavtal eftersom man då kan förhandla om till exempel undantag från bestämmelserna i sjöarbetsavtalslagen.
– Så att man kan bedriva verksamheten på ett ekonomiskt sunt sätt.
Även om LR inte kan kräva att det finns ett kollektivavtal bedömer man alltså att det som nu förhandlats fram är ogiltigt.
– Vi har bett rederiet återkomma med hur de avser uppfylla villkoren i sjöarbetsavtalslagen, om de tänker tillämpa ett kollektivavtal eller de centrala villkoren i sjöarbetsavtalslagen.
Infrastrukturministern påpekar att det gamla kollektivavtalet ännu är i kraft trots att det gått ut.
Kan rederiet strunta i er bedömning eller tvingas man till åtgärder?
– Det är inte ekonomiskt gynnsamt för rederiet att inte ha ett giltigt kollektivavtal. Att följa sjöarbetsavtalslagen är en dyrare lösning.
Nu riskerar alltså rederiet att bryta mot det avtal man har med LR. Men Christian Wikström tror på en lösning.
– Nordic Jetline är en avtalspart som vi haft i flera år, och vi vill fortsätta ha en relation – men en relation som uppfyller gängse arbetssätt.
När ska rederiet svara?
– Vi har inte satt någon tidsgräns, men vi förväntar oss ett svar så fort som möjligt.
Christian Wikström påpekar att skärgårdstrafiken löper på som vanligt.