Snart fastställs fiskekvoterna för Östersjön. Genom en EU-förordning regleras då uttaget av fyra för Åland viktiga fiskarter. Landskapsregeringen (LR) har tagit del av EU-kommissionens förslag och gett ett utlåtande.
LR noterar att förslaget, om det blir verklighet, skulle innebära att kvoten för strömming i centrala Östersjön ökar med 25 procent medan fiskemöjligheterna av samma art i Bottniska viken skulle minska med 50 procent.
LR konstaterar att den förslagna nivån när det gäller strömmingskvoten i Bottniska viken kraftigt skiljer sig från de senaste årens kvoter. Förslaget är hela 43 procent lägre än medeltalet under perioden 2011-2017: ”Enligt landskapsregeringen är det oacceptabelt att utsätta näringsidkarna för svängningar i fiskemöjligheterna i den skala som kommissionen föreslår”.
När det gäller vassbukskvoten, som omfattar hela Östersjön, föreslås den ligga på ungefär samma nivå som i år. ”För trålfisket (strömming/vassbuk) betyder detta att de tillgängliga kvoterna sjunker med cirka 13 procent, motsvarande 1,8 miljoner kilo”, skriver LR.
Mer lax kan fiskas
Men det är inte bara ris som LR kommer med. Man noterar till exempel med tillfredsställelse att kommissionen anser att uttaget av lax kan utökas med 11 procent i centrala Östersjön och Bottniska viken. En moderat och välmotiverad höjning som inte riskerar laxstammen, slår LR fast.
Torskkvoten delas i förslaget i två områden: en sänkning med 28 procent i den östra zonen medan den västra zonen skulle ha en oförändrad kvot. LR påpekar, medveten om torskbeståndens situation i södra Östersjön, att det förvisso finns orsak att vara försiktig men att en ytterligare minskning i den östra zonen innebär att fiskemöjligheterna med det kommer att ha minskat med 66 procent sedan år 2014.
Annika Kullman