Som Ålandstidningen tidigare har berättat gör landskapsregeringen (LR) en stor satsning på ett projekt om barns och ungas hälsa. Anledningen är att enkäter som ”Hälsa i skolan” tydligt indikerar att barns och ungdomars hälsa och välmående har försämrats, särskilt efter pandemin.
Beslutet att dra i gång det 3,5 år långa projektet fattades i samband med årets budget, totalt 800.000 euro ska läggas på det. Tanken var till en början att anställa en person som projektledare, men under rekryteringsprocessen märkte man att projektet är för omfattande för att hanteras av endast en person. I stället lediganslog man en tjänst som projektledare och en som projektmedarbetare.
– Vi bedömer att det finns bättre möjligheter att förverkliga projektet när vi delade upp det på två olika tjänster. Rekryteringen pågår just nu som bäst, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Ska leda till åtgärder
LR har tidigare kommunicerat att det inom projektet ska göras en kartläggning av vad som görs för ungdomars hälsa och välmående.
Ska man använda 800.000 euro till en kartläggning, i stället för att lägga dem på konkreta åtgärder?
– Nej absolut inte, det är inte meningen. Att lägga så mycket pengar på bara en kartläggning vore inte försvarbart.
Annette Holmberg-Jansson utvecklar hur det är tänkt att pengarna ska användas.
– En del av projektpengarna går förstås till att någon håller i det. Sedan är tanken att man ska ta fram en projektplan. Det är svårt att veta hur mycket pengar det behövs. Det kan hända att det behövs mer pengar, eller så håller man sig under budget.
Hur tidsplanen för projektets olika delar ser ut är ännu inte fastställt, utan klarnar när en projektplan finns på plats.
Har inte koll på vad som görs
Det pågår flera parallella projekt och insatser för ungdomar, men det saknas någon som har en överblick. Det är inte ett effektivt sätt att jobba, anser Annette Holmberg-Jansson.
– Det stora problemet är att vi har en mängd olika bra instanser, till exempel Boost, Ung resurs och initiativ från tredje sektorn. Men ingen har tillräckligt bra koll på vad den andra gör, någon behöver få ihop det. Åland är så litet, vi måste använda våra resurser på ett smartare sätt och få en bättre helhet, säger hon.
Målsättningen med projektet är att föreslå lösningar och implementera dem. Man kan till exempel komma fram till att det behövs nya arbetsmodeller.
– Man behöver titta på olika delar för att se vad vi behöver gå in för: vilka strukturella förändringar borde vi göra? Hur kan vi jobba mera tillsammans? Vilka evidensbaserade metoder borde vi implementera? säger Annette Holmberg-Jansson.
Exakt vilka fokusområden man tänker rikta in sig mot är ännu för tidigt att säga. Annette Holmberg-Jansson hoppas att de nyrekryterade personerna kommer på plats under hösten, och att man då kan göra en närmare presentation av hur man ska arbeta med frågarna.