Landskapsregeringen, LR, fastställde under torsdagen ett nytt politiskt målprogram ANDTS för 2022-2024.
Programmet innehåller sex mål för förebyggande insatser och vård. Till skillnad från tidigare ANDTS-program har man nu delat upp programmet i två delar: ett för mål och ett för åtgärder.
Vid en presskonferens under torsdagen presenterades målen som ligger till grund för vad LR vill uppnå. Det separata åtgärdsprogrammet beräknas vara klart inom de närmaste månaderna.
– Tanken med de politiska målen är att bereda väg för berörda myndigheter och avdelningar att själva formulera konkreta åtgärder med grund i målen, säger Fredrik Rönnlund, specialsakkunnig vid socialvårdsbyrån.
En annan nyhet är att målsättningarna följs upp med hjälp av fastställda indikatorer.
– Varje mål har kopplats till en rad indikatorer för att kunna följa upp programmets måluppfyllelse. Till exempel kan målet om minskad totalkonsumtion av narkotika följas upp genom avloppsvattenmätningar av narkotikarester, säger Fredrik Rönnlund.
Andra indikatorer kan vara undersökningar och statistiska kartläggningar.
En ny parlamentarisk grupp kommer att tillsättas för att följa upp och utvärdera programmets mål. Det ska också tillsättas en operativ samverkansgrupp bestående av en bred representantgrupp. Fredrik Rönnlund nämner kommunerna, beroendemottagningen, Fältarna, ungdomshuset Boost, Ålands hälso- och sjukvård och polisen.
– Syftet med gruppen är att främja samverkan, kunskapsutbyte och initiativ, säger han.
Diskussion om spel och snus
Målen är framtagna av en beredningskommitté som sammanträdde tio gånger under förra året. Kommittén bestod förutom Fredrik Rönnlund av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Dan Sundqvist (S), Jill Fredriksson (C), Annelie Karlberg (MSÅ), Johan Lindström (ÅD), Ann Forsbom-Greiff (ÅF), Simon Påvals (Lib), Cecilia Glandberger (Obs), Jack Hancock (Hi) och utredaren Erica Öström.
Synpunkter begärdes in av en rad olika aktörer i olika samhällssektorer.
– Kommittén har inte arbetat ensam utan ordnat höranden med ett flertal berörda och sakkunniga aktörer för att skapa sig en bild av trender, utmaningar och utvecklingsbehov, säger Fredrik Rönnlund.
Annette Holmberg-Jansson säger att prioritet i arbetet har varit att barn och unga ska vara i fokus. Hon berättar om några av de ämnen som har väckt diskussioner inom kommittén.
– Vi har pratat väldigt mycket om spelberoende och vad det är. Gäller spelberoende bara pokerautomater eller kasinospel online, eller kan det även gälla digitala spel som riktar sig till unga? Vi förordar att man har de här diskussionerna i skolorna.
Om mindre än fem procent av befolkningen använder tobaksprodukter definieras samhället som tobaksfritt. Målet är att Åland ska vara tobaksfritt 2040.
– Åsub:s (Ålands statistik- och utredningsbyrå reds. anm.) undersökning från 2021 visade att 15 procent av ålänningarna regelbundet använder tobaksprodukter, det handlar främst om snus. Snuset är en mer accepterad tobaksform, vi kommer att få jobba för att få ett tobaksfritt Åland till 2040, säger hon.
ANDTS-mål för 2022-2024
Övergripande mål:
Förebygga och begränsa de negativa fysiska, psykiska och sociala effekterna av ANDTS-bruk som hindrar människor från att leva ett hälsosamt, tryggt och meningsfullt liv.
• Mål 1: Antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av alkohol, tobak eller spel ska minska. Antalet personer som börjar använda narkotika eller dopningspreparat ska minska.
• Mål 2: Debutåldern för alkohol, tobak och spel om pengar ska successivt höjas. Ingen under 18 år ska bruka ANDT eller spela om pengar.
• Mål 3: Totalkonsumtionen av alkohol, tobak, narkotika, dopningspreparat och spel om pengar ska minska. Det långsiktiga målet gällande tobak är ett rökfritt Åland år 2030 och ett tobaksfritt Åland år 2040.
• Mål 4: Tillgängligheten till alkohol, narkotika, dopningspreparat och tobak ska minska. Spel om pengar ska utgöra en sund och säker arena där efterfrågan på spel tillgodoses under kontrollerade former.
• Mål 5: Tillgången till vård och stöd av god kvalitet för personer med skadligt bruk eller beroende samt för deras anhöriga och närstående ska säkras och utformas utifrån varje persons behov och förutsättningar.
• Mål 6: Skadeverkningar relaterade till alkohol, tobak, narkotika, dopningspreparat och spel ska minska. Barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av andras eller eget bruk av alkohol, narkotika, dopning, tobak eller spel.