Finlands regering har sänt en proposition om den så kallade windfallskatten, en tillfällig skatt på oskäligt stora vinster som elproducenter och elbolag kan göra i den aktuella energikrisen.
I propositionen framgår att det finns en tvist mellan hur Finansministeriet ser på behörigheten att besluta om skatten och hur landskapsregeringen (LR) ser på frågan. För att få ett utlåtande över vilken instans som har rätt att lagstifta om elskatten, som grundas i en EU-förordning, har Finansministeriet vänt sig till Ålandsdelegationen (ÅD).
Propositionen har dock, trots att ÅD ger sitt utlåtande tidigast i dag fredag, sänts till riksdagen för behandling. ”Av tidtabellsskäl har man dock varit tvungen att lämna propositionen till riksdagen innan delegationens utlåtande stått till förfogande. Regeringen delger riksdagen delegationens utlåtande under riksdagsbehandlingen av propositionen”, skriver den finska regeringen i propositionen.
Finansminister Roger Höglund tycker inte att det är rätt sätt att hantera frågan.
– Det är inte så systemet ska fungera. Jag har inte desto mer att säga än att det inte är okej, säger Höglund.
”Lagstiftar som bäst”
Finland har enligt självstyrelselagen behörighet att ta beslut om samfundsskatter, medan Åland äger frågor som rör näringsskatter som riktar sig mot en viss näring. Roger Höglund menar att windfallskatten faller under den senare kategorin.
– Näringsskatt är vår behörighet, och vi håller som bäst på att jobba med lagstiftning runt det här, säger han.
Hur skulle den windfallskatt som den finska regeringen föreslår slå mot Åland?
– Hur den slår har jag svårt att uttala mig om just nu. Jag hoppas att den inte slår mot elandelslaget och Mariehamns energi, för slår det hårt mot dem måste de ta in pengarna i sin tur för att rulla verksamheten. Då blir det kontraproduktivt. Det är något vi måste bevaka.
Också de åländska vindkraftsproducenterna omfattas av lagförslaget.
– Hur det slår beror på resultaten som bolagen uppvisar. Förslaget från regeringen blev lite bättre allt eftersom det utvecklades. Från början sades att vinsten skulle tas ut på det som översteg fem procent av det egna kapitalet, sedan ändrade man till tio procent. Men vad bolagen sist och slutligen visar för resultat vet vi först när beskattningen för 2023 är klar, så det blir en eftersläpning.
Samtidigt som riksdagen inom kort ska behandla windfallskatten förbereder också Arbets- och näringsministeriet ett nytt elstöd. Enligt uppgift är tanken att windfallskatten ska finansiera det nya stödet, men samtidigt är det oklart om Åland omfattas av stödet.
– Då håller det inte ihop. Det är så att om vi inte har egen behörighet då är det klart att vi måste omfattas av stödsystemet. Har vi behörighet är det en annan fråga, då behöver vi ett eget stödsystem, säger Roger Höglund som väntar på tydligare information.
Har landskapsregeringen inte fått information om elstödet?
– Nej, det har vi inte.
Behörighetsfrågan gällande elstödet är heller inte utredd.
– Jag har hört att Arbets- och näringsministeriet inte tagit ställning i behörighetsfrågan, men det är bara vad jag hört i korridoren. Men vi har i alla fall den märkliga situationen att Finansministeriet först hävdat att skatten inte är vår behörighet, och att ett annat ministerium inte tagit ställning. Nog är det rörigt det här systemet med två ministerier som har lite olika varianter av syn på behörighet.
Finansministern inväntar nu Ålandsdelegationens beslut innan LR tar frågan vidare.
– I det här läget är det bara att invänta ÅD:s utlåtande som blir otroligt spännande att ta del av. Det är bara ett utlåtande, det ska vi komma ihåg, men det är i och för sig riktgivande för processen. När vi så småningom kommer med egen lagstiftning, och den ska via lagstiftningskontrollen, då får vi slutligen svar på behörighetsfrågan, säger Roger Höglund.