Förslaget innebär en ökning från nuvarande 705 platser till 716, och Finland ska enligt förslaget få en av dem.
– Det är oacceptabelt att Åland inte har någon direkt påverkningskanal i fråga om EU-ärenden, trots att man genom internationella avtal och på grundlagsnivå garanteras rätten att fatta självständiga beslut om sina inre angelägenheter, skriver landskapsregeringen till Statsrådets kanslis avdelning för EU-ärenden.
Man hänvisar till att EU-medlemskapet innebär att en betydande del av Ålands lagstiftningskompetens fördes över till EU. Finland har kompenserats för sin kompetensförlust, liksom andra medlemsstater, genom att få en stadigvarande representation i de beslutande organen. Men inte Åland.
Demokratiskt underskott
Landskapsregeringen menar att Finlands riksdag och regering inte kan företräda Ålands folk i frågor som rör självstyrelsen. Men Åland har samma skyldigheter som medlemsstaterna att genomföra det EU bestämmer.
Ungefär 40-50 procent av Ålands behörighetsområden är sådana som även EU bestämmer om.
– Bara genom en egen representation har Åland en faktisk möjlighet att tillvarata sina intressen. En åländsk plats i Europaparlamentet behövs för att rätta till det demokratiska underskott som nu råder, skriver landskapsregeringen.
Redan vid anslutningen till EU var även Finland inne på linjen att Åland ska få en egen plats i parlamentet. Frågan var aktuell bland annat 2006, men då ansåg grundlagsutskottet att det rimmade illa att Åland med 27.000 invånare skulle få en plats, medan de finländska parlamentarikerna representerade 408.000 personer per ledamot.
”Helt i linje”
Landskapsregeringen konstaterar att Finland har arbetat för att parlamentet ska ge Åland en plats, inte att Åland skulle bli en egen valkrets i Finland.
Man konstaterar också att Finland i dag har fler platser i parlamentet än vad befolkningsantalet berättigar till och att Finland har motsatt sig att EU-parlamentsvalet ska genomföras enligt transnationella listor med ett system närmare en direkt proportionalitet.
– Att Åland skulle beredas en plats skulle alltså ligga helt i linje med det nuvarande systemet som också Statsrådet står bakom, skriver man.
Man avslutar med att skriva att Finland har erkänt god kompetens och erfarenhet av fredsmedling och att uppfylla sina löften till den åländska befolkningen vore ett utmärkt sätt att hedra den traditionen.