Landskapsregeringen vill att det ska bli tillåtet att återvinna asfalt med upp till 1.000 miljondelar stenkolstjära. Detta gillar inte ÅMHM som påpekar att vår omvärld har mycket strängare regler än så.
MILJÖ I dag finns det ingen lag som anger hur höga halter av den cancerframkallande stenkolstjäran asfalt får innehålla för att den ska få återvinnas. Tillstånd för sådan återvinning fås genom prövning.
Nu har LR skickat ut ett förslag på en ny förordning på remiss. Enligt detta förslag skulle asfalt som har mindre än 1.000 miljondelar (ppm) inte betraktas som farligt avfall, och få återanvändas fritt.
Att LR vill slå fast en gräns har ÅMHM inget emot. Däremot ställer man sig frågande till att den ska ligga på 1.000 ppm.
-Ja, det har vi reagerat på. Vi vill lyfta fram att det är ett förhastat beslut som inte bygger på att stenkolstjära är cancerogent, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.
Barnens hälsa riskeras
ÅMHM skriver i sitt utlåtande att gränsen för farligt avfall enligt gemenskapslagstiftningen ligger på 300 ppm. En gräns som Sverige sannolikt går in för.
Dessutom är ÅMHM kritiska till att LR föreslår att asfalt som innehåller upp till 1.000 ppm stenkolstjära får återanvändas i bland annat cykel-och gångbanor, gator i bostadsområden och parkeringsplatser.
ÅMHM anser att man i dessa områden borde ha en gräns på endast 70 ppm eftersom "riskerna att barn skadas inte är obetydliga".
Samtidigt som ÅMHM kritiserar gränsdragningen vid 1.000 ppm, säger ansvariga ministern Katrin Sjögren (Lib) att det handlar om en väl underbyggd siffra.
-Det är en vedertagen gränsdragning. Arbetet med att ta fram detta förslag har varit ett samarbete mellan miljöbyrån, trafikavdelningen och annan sakkunskap.
Men ÅMHM säger att den nivå ni föreslår är mer än tre gånger så hög som den som gäller i EU.
-Vi har utarbetat ett förslag, och nu ska vi granska de remissvar som kommer in. Vi har inte beslutat något än och i detta fall är ÅMHM en tung remissinstans.
Exploderande problem
Som Ålandstidningen skrivit i flera omgångar har landskapet problem med sina egna asfalthögar som innehåller stenkolstjära.
Om gränsen hur mycket stenkolstjära asfalt får innehålla för att betraktas som farligt avfall sätts högt, kommer landskapet billigare undan när denna ska tas omhand. Frågan är om landskapet försöker göra det enklare för sig själv genom en skräddarsydd lagstiftning.
-Det försöker vi verkligen inte göra. Vi försöker lösa ett problem. Jag vill vara jättetydlig med att detta endast är ett förslag, och att det inte är färdigt än, säger Katrin Sjögren.
-Landskapet har ett problem med sina asfalthögar. Denna lag löser inte den akuta situationen på Ab Rafael, men vi försöker få fram en lösning på hur vi ska hantera dessa situationer i framtiden.
-Förordningen syftar på framtiden - hur vi ska förfara i framtiden när vi bryter upp vägar. Vi har inte haft pejl på det förut, och det var ett problem som exploderade i och med den konflikt som uppstod.
Fredrik Rosenqvist