Det var den 11 mars som älginventeringen utfördes i 10 av 15 älgvårdsområden på Åland. Inventeringen genomfördes med kort varsel då det först nu uppstod bra förutsättningar med tillräcklig mängd snö. De senaste åren har inventeringarna uteblivit flera gånger på grund av dåliga förhållanden med för lite snö, och den senaste inventeringen gjordes 2018. Även nu valde vissa områden att inte inventera på grund av dåliga förhållanden.
– Framför allt i skärgården valde man i flera områden att inte inventera då isläget medförde risker, säger landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson.
Resultatet blev betydligt mindre än den senaste inventeringen, vilket tyder på att älgstammen har minskat. Årets inventering gav resultatet 362 älgar, som jämfört med 601 älgar 2018 innebär en minskning på ungefär 40 procent. Traditionell älginventering innebär att man ringar in ett område i taget, går igenom det och räknar älgspår i snön. Det gäller också att undersöka hur älgarna har rört sig mellan flera inventeringsområden, för att undvika att samma djur räknas flera gånger. Den här metoden kräver att tillräckligt många jägare ställer upp, för att man ska få en så bra inventering som möjligt.
– I de flesta områdena hade det behövts fler inventerare, säger Roger Gustavsson, vilket innebär att man kan ha missat älgar då det inte varit möjligt att ta sig ut till alla platser.
Drönare och värmekamera
I Sund har man däremot använt sig av en nyare metod som inte kräver lika mycket folk. Där har man testat att utföra inventeringen med hjälp av en drönare utrustad med värmekamera. Försöket var lyckat, säger Sunds Jaktvårdsförenings ordförande Daniel Nordlund.
– Vi testade att använda drönare för inventering redan för ett par år sedan, men då utan värmekamera. Redan då såg vi att det fanns tillräckligt bra teknik för ändamålet, säger han.
Försöket som gjordes nu var mer omfattande och nu använde man även en värmekamera på drönaren, som sköttes av Peter Sjöberg från Flygfoto Åland.
– Det är tack vare Peter som vi har kunnat genomföra det här, han har stått för det tekniska, säger Daniel Nordlund.
Man valde ut aktuella områden och flög över dem med drönaren på ungefär 120 meters höjd.
– Den hade en batteritid på cirka 25 minuter, det räckte för att flyga över områden på upp till cirka 200 hektar, beroende på terrängen, säger han.
Med värmekameran gick det att upptäcka älgarna på ungefär 450 meters håll. Han konstaterar att det gick förvånansvärt bra att skilja ut älgarna från andra djur som rådjur.
– Det syntes stor skillnad på dem!
Daniel Nordlund framhåller att en stor fördel med den här metoden är att resultatet blir exakt, man räknar inte samma älgar flera gånger vilket är lätt hänt vid en traditionell inventering. På så sätt ger resultatet inte någon överskattad bild av älgstammen.
– Det här ger oss ett ”nollresultat”, ett minimiantal av de älgar som faktiskt finns i området, säger han.
En för hög uppskattning av älgstammen kan få negativa konsekvenser då man utifrån den beslutar om en alltför hög avskjutning i förhållande till den älgstam som faktiskt finns, vilket Nordlund menar att kan ha hänt de senaste åren.
Tydlig utveckling
Resultatet visar oavsett metod på en tydlig trend: älgstammen minskar. En liknande utveckling har också setts i Sverige och fastlandet. Jakthandläggare Roger Gustavsson nämner flera möjliga faktorer, både en ökning av andra hjortdjur men även flera extremt torra somrar som försvagat älgarna, vilket har lett till ett lägre reproduktionstal.
– Den här trenden har synts redan tidigare, och man har de senaste åren haft en lägre avskjutning, säger han.
Daniel Nordlund säger att det är viktigt att jägarna och landskapet, som ansvarar för älgavskjutningen, inser trenden i tid. Han tror också att drönare i framtiden kan börja användas på fler ställen för att få en bättre bild av älgstammen. Hittills är det bara i Sund som drönare har använts vid inventeringen.
– Jag är övertygad om att drönartekniken kommer att ha utvecklats ännu mer till nästa inventering, säger Daniel Nordlund. Då blir det också enklare för fler att ta i bruk drönare för att få en mer exakt inventering av älgarna.