Ända fram till november var elsparkcyklarna i bruk i Mariehamn med omnejd tills det blev så kallt och kom så pass mycket snö så att de måste plockas in för förvar.
– Vi är helt klart nöjda med säsongen. Överlag är vi överraskade hur mycket de har använts, säger Svein Erik Sogn.
Moderbolaget Hopp mäter CO2-avtryck från elsparkcyklarna.
– På Åland ger det vid handen att man sparat in 3,7 ton CO2-utsläpp då man tagit en elsparkcykel i stället för att köra bil samma sträcka, säger Svein Erik Sogn.
Han och affärspartnern Markus Sundman tog hit de totalt 60 elsparkcyklarna i början av juli. Responsen har varit mestadels god.
– Vi kan räkna klagomålen på ena handens fingrar. Visst har de kanske legat mitt i cykelbanan någon morgon, men folk har också hjälpt till att flytta dem tills vi har kunnat plocka upp dem. Vissa äldre personer har klagat på att de kör för hårt. Men det är ju inte bara vi som har elscooters, många privatpersoner har sina egna och på dem finns inga hastighetsbegränsningar. Vi har fört dialog med de flesta och dialogen har varit positiv.
Erbjuda fler tjänster
Under sommaren utökades också sparkcyklarnas användningsområde så att de började fungera på Solberget och på det bostadsområde som är mittemot S-market i Jomala.
Bild
– Vi skulle vilja utöka användningen till resten av Möckelö också. Sedan har vi fått förfrågningar från vissa skärgårdskommuner så det ska vi titta på. Vi kunde kanske placera fem till tio scooters någonstans i skärgården bara vi hittar en bra modell för hur det ska gå till.
Framöver vill man kunna erbjuda fler tjänster.
– Hopp-plattfomen ger många möjligheter. Vi ser på möjligheter att gå ihop med en annan åländsk aktör för att kunna ge ett bredare utbud. Till exempel vore car-sharing, alltså en bilpool, en möjlighet, säger Svein Erik Sogn.