Det var för två veckor sedan som Mats Löfström aviserade att han kandiderar i EU-parlamentsvalet, på Svenska folkpartiets (SFP) lista enligt det samarbete som flera borgerliga partier på Åland haft med SFP. Då kom beskedet lite som en överraskning för det politiska Åland, på grund av att beskedet kom tidigt och utan grundliga diskussioner.
Men under måndagen gick Mats Löfström ut med beskedet på Facebook att han beslutat att dra tillbaka sin kandidatur, av både personliga och politiska orsaker.
– När jag kom ut med beskedet om att jag kandiderar fick det ett mixat mottagande. Det var väldigt många som var glada men även många som sade att jag behövs mer för Åland i riksdagen, säger han till Ålandstidningen.
Han säger också att det idealiska varit att inte avisera sin kandidatur så tidigt.
– Men man kan inte veta allt på förhand och man måste vara modig och ärlig när det inte känns helt rätt.
”Hemlängtan”
Även på det personliga planet kände Mats Löfström att arbetet i EU-parlamentet skulle bli besvärligt, eftersom det skulle innebära en flytt för hela familjen. Frågan hade diskuterats inom familjen före beslutet om att kandidera togs, men i samband med en arbetsresa nyligen till Bryssel kände han att en flytt inte kändes rätt.
– På vägen hem drabbades jag av hemlängtan. Jag var inte riktigt förberedd på hur det skulle kännas.
Mats Löfström var inte heller förberedd på reaktionerna från ålänningarna, att han inte borde kandidera.
– Lite överraskad blev jag, jag hade själv trott att EU-parlamentsplatsen, som man pratat om i många år, var en stor sak. De sade att den var viktigt, men att det ska vara någon annan. Jag hade överskattat den betydelsen, sist och slutligen kände många att i det här ekonomiska och säkerhetspolitiska läget och med den här regeringen i Finland, behövs jag i riksdagen.
Han förstår att rikspolitiken känns mer konkret för ålänningarna även om de inser att EU-frågorna är viktiga.
– Men de är svårare att greppa och jag förstår det.
Hur länge har du funderat på att hoppa av?
– Helt ärligt är det sedan jag lämnade beskedet att jag kandiderar. Dagen efter fick jag känslan att det inte är helt rätt, både personligen och på grund av responsen som kom omedelbart från många. Det är klart att jag påverkas, i synnerhet när responsen kommer från människor vars åsikter jag värdesätter högt. Det blev startpunkten för mina tvivel.
Mats Löfström sitter tredje mandatperioden i riksdagen och han vet hur en kampanj ska kännas för att den ska vara rätt.
– I riksdagsvalkampanjerna har det alltid känts hundra procent bra och rätt. De här känslorna överraskade mig.
Påverkade inte
Beskedet att Mats Löfström inte blir en åländsk kandidat i EU-valet behöver inte betyda att Åland blir utan kandidat. Han säger att det är viktigt att Åland får en kandidat i valet. Samarbetet med SFP har pågått i flera val och det innebär att den som bli invald från listan tar emot en åländsk specialmedarbetare till sitt team och att parlamentarikern besöker Åland och informerar om åländska frågor.
Svenska folkpartiet har inte alla kandidater klara, men nyligen aviserade riksdagsledamoten Eva Biaudet att hon kandiderar. Det har inget med Mats Löfströms beslut att göra, säger han. Som Ålandstidningen tidigare berättat är Mats Löfströms tilltänkta kampanjchef Markus Rantala Eva Biaudets ersättare i riksdagen och där kunde ha funnits en intressekonflikt.
– Det var väntat att Eva Biaudet ställer upp och det har inte påverkat mitt beslut.
Wille Valve (MSÅ) hade gärna sett att Mats Löfström löpt linan ut.
– Jag tror vi behöver en stark åländsk kandidat och han hade varit en sådan.
Tror du inte Åland kan hitta en motsvarande kandidat?
– Det är svårt att säga i det här skedet. Nu är planen öppen. Jag gissar att det pågår diskussioner mellan Svenska folkpartiet och de åländska samarbetspartierna.
Wille Valve säger att det är viktigt med en åländsk kandidat på SFP:s lista.
– Vi har lyckats skapa inflytande via samarbetet.
Han säger också att oberoende om en ålänning ställer upp på listan är det viktigt ha ett samarbete, på grund av möjligheten att utse en åländsk specialmedarbetare till parlamentarikern.
– Vi behöver ha ett samarbete för att motivera ålänningarnas valdeltagande.