Lantrådet Veronica Thörnroos (C) konstaterade redan för flera veckor sedan att landskapsregeringens budgetförslag för 2024 innehåller få överraskningar och till stora delar är ”business as usual”. Samma sak konstaterade hon när hennes regering på måndagen presenterade förslaget i lagtinget som en del av budgetdebatten.
– En budget som ska presenteras när ett lagting är avgående och ett nytt tillträder blir lite speciell. I landskapsregeringen har tonen varit hovsam. Man har undvikit konflikter eftersom man som politiker tänker logiskt: Man tänker att det kanske är så att det är de här jag ska fortsätta samarbeta med och man vill inte väcka anstöt i onödan /.../ det blir alltid lite extra försiktig i en budget som ingen äger eller som alla äger.
Ungefär med samma tonläge fortsatte därefter också måndagens presentation av övriga ministrar och därpå tillhörande replikskiften, alltså försiktigt och utan den hetta som normalt brukar prägla debatterna i lagtinget.
För egen del fick Veronica Thörnroos bland annat svara på en fråga från Marcus Måtar (Ob) gällande budgetskrivningarna om att utreda hur Töftöfärjan kan ersättas i framtiden.
– Det borde vara ställt utom allt rimligt tvivel att den linjefärja som nu trafikerar har nått sin livslängd. Redan när jag var infrastrukturminister fördes ett resonemang om att färjan behövde förnyas och nu behöver vi ställa oss frågan om det ska göras med en ny färja eller genom en fast förbindelse, sade hon.
Inga extravaganser
På samma sätt redogjorde finansminister Roger Höglund (C) för siffrorna i budgeten och konstaterade att förslaget inte innehåller några extravaganser. Han fick också svara på några övergripande frågor om landskapets ekonomi. Mika Nordberg (MSÅ) undrade till exempel hur många år till det dröjer innan landskapet måste ta lån för att täcka driften, förutsatt att både kostnaderna och intäkterna förblir på ungefär samma nivå som i dag.
– Det är en svår fråga att svara på men vi har en hyfsad likviditet som gör att vi kan övervintra några år, konstaterade Roger Höglund.
Han öppnade också för att titta på medel som finns hos fastighetsverket och de medel som reserverats i en fond för tredje sektorn.
– Med det skulle vi säkert kunna övervintra några år till men enligt mig är det ohållbart, vi måste se över hela kostnadskostymen.
Liberalernas John Holmberg återkom också till en hjärtefråga när han i en replik till finansministern konstaterade att trenden med en allt större offentlig sektor måste upphöra.
– Utvecklingen kan inte fortsätta. Det behövs anställningsstopp, konkurrensutsättningar, utmanarrätter etc.
Roger Höglund sade under debatten att han till stora delar är benägen att hålla med.
– Men sedan vet jag också att antalet årsverken inte ökar bara för skojs skull. Det finns en orsak som på ÅHS där ett operationsteam anställs så flera operationer ska kunna göras på Åland. Man behöver se från fall till fall men det är helt klart att vi i den mån det bara går måste minska ökningen.
”Svårare i verkligheten”
Vidare fick den avgående landskapsregeringen under debatten svara på frågor om allt från Ålands folkhögskolas och sjösäkerhetscentrets framtid till föreningslivets ansträngda ekonomi, fritidssedlar och Åland living. Någon debatt blev det dock aldrig utan det mesta handalde om att hålla med varandra och de avgående ministrarna fick också ta emot en hel del beröm för sitt arbete. Talande för debatten var kanske att Fredrik Karlström efter sitt anförande fick ta emot en hög av beröm för sin positivitet.
Den enda fråga som egentligen verkade dela några åsikter var när infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) som en del av sitt resonemang kring stödet till Fjärdvägen som finns med i budgetförslaget återigen hamnade in på hur landskapsregeringen snedvrider verksamhetsförutsättningarna för sjöfarten bland annat genom att subventionera fiskeindustrin med trafiken på den tvärgående linjen. Men inte heller det väckte mer reaktioner än att hans antagonist i frågan, John Holmberg, konstaterade att Christian Wickström ”under hela mandatperioden visat förakt mot skärgårdsföretagen på Föglö.
Budgetdebatten fortsätter med gruppanföranden i morgon.