Eleverna på Strandnäs skola fick på torsdagen ta del av de många kulturer som ryms bland eleverna. Under en temadag utväxlades språk, mat, dans och musik och gavs några tankeställare på vägen.
UTBILDNING Programmet på Strandnäs skola är späckat under torsdagen. Alla elever roterar i grupper mellan olika övningar i klassrummen, dans, rollspel, språkträning och berättelser står på schemat. Liksom föreläsningar om fördomar och integration.
I ett av alla klassrum spelar Melissa Timms, Scott Killen, Linnéa Byholm och Marcus Nyman ett kortspel som uppmärksammar hur svårt det kan vara att förstå nya kulturella koder.
-Vi fick inte prata under kortspelet men hade fått olika regler. Det blev ganska snart kaotiskt eftersom vi inte fick prata, säger Linnéa Byholm.
Lärde ni er något av det?
-Ja, man fick en känsla av hur det kan vara när man kommer till ett land och inte kan språket, säger Melissa Timms.
-Det känns nog lite på det sättet då, och man kanske inte förstår så mycket av varandra om man har olika regler, tillägger Linnéa Byholm.
"Viktigt att synliggöra"
Idén till en temadag kom efter att läraren Camilla Olin gick på kurs i Sverige förra året. Hon kom hem med budskapet till rektor Mikael Rosbäck att skolan har mycket att göra för att bättre synliggöra elever med utländsk bakgrund.
-Både i Sverige och Finland har man arbetat med integrationsfrågor mycket längre än på Åland. Det är viktigt att inom skolan se att eleverna kommer med stora kunskaper i och med att de lever i två kulturer, säger hon.
En viktig del av det är stolthet över det egna språket, därför handlar mycket om temadagen om att få de övriga eleverna att se vilka kunskaper deras inflyttade skolkamrater sitter på.
Strandnäs skola har en stor andel av eleverna som har ett annat modersmål än svenska: 51 elever av 420.
-Utöver dem är det många fler som är tvåspråkiga hemma och pratar både finska och svenska med sina föräldrar, säger Mikael Rosbäck.
Delvis beror förhållandet på att Strandnäs skola är ansvariga för de flyktingbarn som kommer till Åland. Men i huvudsak handlar det om arbetskraftsinvandring.
-Bara det här läsåret har vi tagit emot nya elever från Iran, Rumänien, Lettland, Tyskland och Litauen. Nästa läsår vet vi att det kommer två nya elever från Sydostasien, tillägger han.
Tone Nordling