Ökat konsumentskydd för digitala produkter
Konsumentskyddslagen ändras i början av 2022. Konsumentens ställning förbättras när säljarens felansvar utökas från sex till tolv månader. Dessutom införs ansvar för digitalt innehåll.
Ett fel som visar sig inom ett år från den tidpunkt då konsumenten fått varan antas ha funnits redan vid tidpunkten för överlåtelsen. Undantaget är om det kan visas att konsumenten har orsakat felet eller om varans normala livslängd är kortare än ett år.
Säljaren är i allmänhet också skyldig att sörja för de uppdateringar som behövs för att en vara med digitala delar ska fortsätta fungera felfritt. Uppdateringsskyldigheten är viktig eftersom många varor inbegriper digitalt innehåll som behövs för att varan ska fungera.
Konsumentskyddslagen kompletteras även med nya bestämmelser om tillhandahållande av och fel i digitalt innehåll eller digitala tjänster, följder av detta samt bestämmelser om ändring av ett digitalt innehåll eller en digital tjänst. De nya bestämmelserna gäller till exempel avtal om program, videofiler, digitala spel och molntjänster.
Syftet med de EU-direktiv som ligger bakom ändringarna är att göra det lättare att köpa och sälja varor samt digitala innehåll och tjänster inom EU.
Billigare att skaffa pass
ÅLAND Avgiften för pass som ansöks fysiskt på polisstationen sjunker vid årsskiftet från 58 till 50 euro till följd av att efterfrågan ökar och certifikatkostnaden sjunkit. Avgiften för elektronisk ansökan bibehålls oförändrad på 44 euro.
Ersättningsskyldighet för alla konkurrensförbudsavtal
FINLAND Arbetsgivare ska från början av 2022 betala ersättning till arbetstagare för alla konkurrensförbudsavtal. Hittills har ersättningsskyldigheten endast gällt avtal som varar över sex månader. Målet är att minska antalet konkurrensförbud som nu används nästan rutinmässigt och att öka rörligheten på arbetsmarknaden.
Ersättningens storlek beror på arbetstagarens lön och bindningstiden. För högst sex månader ska ersättning betalas till 40 procent av arbetstagarens lön för motsvarande tid. Om bindningstiden överstiger sex månader är ersättningen 60 procent av lönen för hela perioden. I dag heter det att arbetstagaren ska få en ”skälig ersättning”.
Fiskodlare får rätt till återbäring av energiskatt
FINLAND Yrkesmässiga fiskodlare och andra vattenbruksföretag kan från och med skatteåret 2022 ansöka om återbäring av energiskatt för den elström och brännolja som använts för vattenbruk. Utöver fiskodling gäller ändringen alla slag av vattenbruk, till exempel odling av skaldjur.
Hushållsavdraget för vård och omsorg höjs
FINLAND Maximibeloppet och den avdragbara procentuella andelen av kostnaderna i hushållsavdraget höjs. Ändringen gäller hushållsarbete, omsorgs- och vårdarbete år 2022 och 2023. I fråga om andra arbeten som berättigar till hushållsavdrag förblir hushållsavdraget oförändrat.
I fråga om de arbeten som omfattas av höjningen höjs avdragets maximibelopp från 2.250 till 3.500 euro. Den avdragbara procentuella andelen av kostnaderna höjs från 40 till 60 procent på arbetsersättningar och från 15 till 30 procent på löner.
En motsvarande höjning gäller också för slopande av oljeuppvärmning 2022-2027. Det innebär åtgärder där en byggnads oljeuppvärmningssystem avlägsnas och ersätts med ett byggnadsspecifikt uppvärmningssystem som inte använder fossila bränslen.
Familjepensionen moderniseras och förbättras
FINLAND En reform av familjepensionen som träder i kraft i början av 2022 förbättrar barnens och barnfamiljernas ställning. Det är en anpassning till samhällets och familjernas förändrade behov.
Försörjningen för sambor tryggas bättre i och med att den efterlevande partnern i ett samboförhållande har rätt till efterlevandepension om partnern avlider. Paret ska ha bott i gemensamt hushåll i minst fem år utan avbrott och deras minderåriga barn ska ha bott i samma hushåll. Rätten till barnpension förlängs från 18 till 20 års ålder.
För dem som är födda 1975 eller senare blir efterlevandepensionen tidsbunden. Den betalas tills det har gått tio år sedan partnern avled. Om den efterlevande partnern har små barn, betalas efterlevandepension tills det yngsta barnet som har rätt till barnpension fyller 18 år.
Bilskatten för el- och vätebilar slopas
FINLAND Bilar som drivs med enbart el eller väte befrias från bilskatt. Samtidigt höjs fordonsskattens grundskatt för dessa bilar med 65 euro per år.
Den slopade bilskatten gäller retroaktivt bilar som registrerats den 1 oktober 2021 eller senare. Utöver nya bilar omfattas även importerade begagnade bilar om de har tagits i bruk i något land första gången den 1 oktober 2021 eller därefter. Den höjda grundskatten tillämpas dock först på skatt som tas ut från den 1 oktober 2023 och senare.
Sänkt förmånsvärde för tjänstebilar med låga utsläpp
FINLAND Beskattningsvärdet för en tjänstebil sänks med 85 euro i månaden, om bilens koldioxidutsläpp under körning enligt WLTP-metoden är minst 1 och högst 100 gram per kilometer. Den tidsbegränsade sänkningen gäller vid beskattningen åren 2022-2025. Stödet gäller bilar som registrerats första gången i Finland 2021 eller senare.
Ränteavdraget för bostadslån minskar
FINLAND Ränteavdraget för bostadslån har minskat stegvis från och med år 2012. År 2022 sänks ränteavdraget för bostadslån från tio procent till fem procent. Från och med år 2023 får räntor på bostadslån inte längre dras av i beskattningen.
Tobaksskatten på tobak höjs igen
FINLAND Punktskatten på tobak höjs i fyra steg 2022-2023. Den första höjningen görs i början av 2022, därefter halvårsvis. Till följd av höjningarna beräknas cigarettpriserna sammanlagt stiga med i genomsnitt elva procent. Priset väntas stiga med mer än 1,10 euro per paket med 20 cigaretter, till över 10 euro per paket.
Priset på rulltobak beräknas stiga med i genomsnitt 35 procent, priset på pip- och cigarettobak med 18 procent samt priset på cigarrer och cigariller med 17 procent. Från årsskiftet omfattas också vätska för e-cigaretter av punktskatten på tobak. Skatten blir 30 cent per gram.
Skattegränsen för lättöl höjs
FINLAND Tillämpningsområdet för den nedsatta skattesatsen för svagt öl utvidgas. Nedsatt alkoholskatt tas i fortsättningen ut på öl som innehåller över 0,5 men högst 3,5 volymprocent alkohol. I nuläget är den övre gränsen 2,8 volymprocent. I samband med ändringen höjs skattesatsen för svagt öl från nuvarande 24,75 till 28,35 cent per centiliter etylalkohol.
Böter på 800 kronor för ringa nedskräpning
SVERIGE Miljöbalken ändras så att undantaget för ringa nedskräpningsförseelse tas bort från den 1 januari 2022. Det blir straffbart med böter på 800 kronor att kasta bort en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande.
Förbud mot engångsartiklar i plast
SVERIGE Med början vid årsskiftet införs förbud mot bestick, sugrör, ballongpinnar, tops, omrörare för drycker och muggar som består av mer än 15 procent plast, samt mot tallrikar samt muggar och matlådor av expanderad polystyren.
Den som serverar mat eller dryck i en engångsmugg eller matlåda ska erbjuda en möjlighet att få maten eller drycken serverad i ett flergångsalternativ. Det blir även förbjudet att använda konfetti utomhus.
Utöver det ska producenter betala nedskräpningsavgifter, vissa engångsplastprodukter ska vara märkta, plastflaskor för dryck ska innehålla återvunnen plast och dryckesbehållare ska utformas så att korken är fäst vid behållaren. Dessutom införs producentansvar för fiskeredskap och cigaretter och retursystemet för plastflaskor och metallburkar utökas.
Skärpta regler för utländska åkerier
SVERIGE I februari införs preciserade regler för utländska åkerier. De begränsningar som gäller för cabotagetransporter ska gälla samtliga inrikestransporter som utförs av utländska åkerier inom Sverige. Avsikten är att motverka att utländska transportföretag missbrukar reglerna om kombinerade transporter.
För att det inte ska vara möjligt att kringgå dessa regler och använda bulvanverksamhet i Sverige skärps även bestämmelserna kring användning av utländska fordon. Detta innebär att svenska transportföretag får använda utländska fordon endast om det föreligger särskilda skäl.
Dessutom skärps kontrollerna av kör-och vilotider samt registrering av gränspassage i fordonets färdskrivare. Sanktionsavgiften för den som överträder reglerna höjs till 60.000 kronor. Även ansvaret för den som beställer transporterna förtydligas.
Krav på klimatdeklaration på flygresor
SVERIGE En ny lag om klimatdeklaration på resor ska införas för att minska klimatpåverkan av resor genom att deras påverkan synliggörs. Transportörer ska därför i samband med försäljning av och erbjudanden om en resa lämna en klimatdeklaration. Inledningsvis kommer kravet på klimatdeklarationer endast att gälla resor med flyg och föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.