Mariehamn har många möjligheter att utvecklas i framtiden, och arbetet är redan på gång. Det menar stadens nya näringslivsutvecklare Terese Flöjt som gärna slår hål på myten om småstaden Mariehamn.
MARIEHAMN Mariehamn är Nordens minsta huvudstad. Den beskrivningen finns i stadens nuvarande näringslivspolitiska program och gör nya näringslivsutvecklaren Terese Flöjt förtjust.
-Många ålänningar drar sig för att ta ordet huvudstad i sin mun. Men om man tänker efter är en huvudstad en plats som är ett viktigt handelscentrum där stora företag lägger sina huvudkontor. Precis som i Mariehamn.
Att kalla Mariehamn för en småstadsidyll är inte helt rättvisande, menar hon.
-Idyllen finns och är viktig för att den signalerar trygghet. Men om man bara uppehåller sig vid småstadsbilden när man marknadsför sig missar man att signalera att här finns en utveckling parallellt med det småskaliga. En modernitet samtidigt som ett kulturarv. Och att det sjuder av olika aktiviteter i centrum, säger hon.
Gemensamt idéarbete
Staden är i färd med att ta fram en ny näringslivsstrategi. Där har Terese Flöjt en viktig roll tillsammans med näringslivsrådet som också är ett relativt nytt fenomen i staden.
-Tillsammans med ordförande och vice ordförande har jag haft några möten med representanter från näringslivet. Vi har också börjat se på all relevant statistik som finns och läst tidigare näringslivsutvecklingsprogram.
Samarbete med näringslivet är viktigt om det ska bli någon utveckling i staden tror hon.
-Om man arbetar på varsitt håll är det en risk att det går prestige i frågorna. Att man hakar upp sig på varifrån idén kom. Jag tror mest på ett gemensamt utvecklingsarbete, säger hon.
Bortglömt lockbete
Samtidigt är hon noga med att separera ansvar.
-Vi måste se till vad staden kan göra för att underlätta för näringslivet. Verktygen finns till exempel inte för ekonomiska lättnader för företag.
Vad ser du som viktigt?
-Tillgången på arbetskraft är avgörande. Både för att staden vill ha en större befolkning och för att näringslivet ska kunna utvecklas. Det behövs folk utifrån, annars dränerar företagen varandra på kompetent arbetskraft.
Hur man uppmuntrar till inflyttning är i slutändan ett politiskt beslut.
-Viktiga delar kan vara sådant man inte i första hand tänker på i fråga om näringslivsutveckling som att erbjuda en bra barnomsorg, vård och skola. Det är också viktigt att berätta att det finns tomter och bostäder i staden.
Men finns verkligen det?
-Just nu finns 30 lediga tomter i Mariehamn och nya bostadsområden planeras som Storgärdan och Horelliområdet.
Inflyttning är också viktigt för att säkra kundunderlaget i centrum.
-Det pågår ett arbete för att öka antalet bostäder i centrum. Det kommer att ge liv till stadskärnan och kan öka både shopping och cafébesök, säger hon.
Närheten viktig
En klar fördel som staden har är närheten.
-Jämför med exempelvis Stockholm där man kan resa två timmar för ett affärsmöte. Här promenerar man tio minuter och hinner göra ett bankärende på vägen, säger Terese Flöjt.
-Det är ett effektivt sätt att använda sin arbetstid.
Att koncentrera olika typer av verksamhet till olika områden kan dörför vara ett framgångsrikt koncept menar hon.
-Se på Itiden där småföretagen ligger vägg i vägg och det är nära till lunchstället, säger hon.
Sedan ger hon ett fritt exempel på hur Mariehamn kunde använda koncentrering i stadsplaneringen för att utveckla centrum.
- Säg att man gjorde om Östra utfarten till ett evenemangs- och aktivitetsområde. Kanske kunde man med begränsad biltrafik uppmuntra rörelse mellan exempelvis kulturhuset, Sjökvarteret, Lilla holmen och Mariebad. Det skulle vara härligt med fler butiker och restauranger utmed strandlinjen.
Idéerna tryter inte, energin finns där och Terese Flöjt ser positivt på framtiden för Ålands huvudstad.
Tone Nordling